Socialisti so v Andaluziji slavili novo zmago in tako nadaljujejo svojo 33-letno vladavino. Foto: Reuters
Socialisti so v Andaluziji slavili novo zmago in tako nadaljujejo svojo 33-letno vladavino. Foto: Reuters
Podemos
Stranka Podemos, ki se zavzema za konec varčevanju, ni zabeležila večjega uspeha, a ostajajo optimistični. Foto: Reuters

Andaluzija, ki je z 8,4 milijona prebivalcev najštevilčnejša španska pokrajina, velja za trdnjavo socialistične stranke (PSOE). To so volivci v nedeljo tudi potrdili, saj so socialisti prejeli daleč največ glasov in osvojili 47 poslanskih sedežev v 109-članskem regionalnem parlamentu. S tem so ponovili izid z zadnjih volitev pred tremi leti in bodo tako še naprej vodili regionalno vlado v Andaluziji, ki jo vodijo že 33 let.

Največji poraženec nedeljskih regionalnih volitev je bila vladajoča Ljudska stranka (PP) premierja Mariana Rajoya, ki je osvojila 33 poslanskih mest, kar 17 manj kot na zadnjih volitvah. Večjega uspeha ni imela leva stranka Podemos, ki si je zagotovila 15 poslanskih sedežev, še ena novinka na španskem političnem prizorišču, stranka Ciudadanos, pa je dobila devet poslanskih sedežev.

Zdaj socialiste čakajo naporna pogajanja in sestava vlade, ki bo po vsej verjetnosti manjšinska (za absolutno večino bi potrebovali 55 sedežev), a bodo potrebovali podporo obeh novink. Tako Podemos kot Ciudadanos sta pred volitvami zavračali sodelovanje z glavnima političnima strankama, voditelj Ciudadanos Albert Rivera pa je tudi po volitvah ponovil, da ne bodo sodelovali v regionalni vladi, saj niso zmagali.

Brez večjega uspeha Podemosa, a vladavine večjih strank je konec
Tokratne volitve v Andaluziji, kjer je vsak tretji prebivalec brezposeln, so bile pomemben preizkus in kazalnik razpoloženja pred parlamentarnimi volitvami na nacionalni ravni, ki bodo jeseni. Bile so tudi preizkus priljubljenosti stranke Podemos, ki velja za sestrsko stranko grške Sirize in je usmerjena predvsem proti varčevalnim ukrepom. Večjega uspeha, kot rečeno, niso dosegli, a v stranki niso razočarani in po besedah njenega voditelja Pabla Iglesiasa napovedujejo pot naprej.

V stranki Ciudadanos, ki je nastala kot liberalno združenje proti separatizmu v Kataloniji, pa so prepričani, da izidi regionalnih volitev v Andaluziji kažejo, da je v Španiji konec obdobja vladavine dveh največjih strank PP in PSOE.

Supervolilno leto v Španiji
Španijo letos čaka "supervolilno leto". Maja bodo regionalne volitve v večini preostalih pokrajin, na isti dan bodo po vsej državi tudi lokalne volitve. Septembra se obetajo regionalne volitve v Kataloniji, veliki finale pa čaka Španijo jeseni s parlamentarnimi volitvami.