V spopadih na vzhodu Ukrajine je umrlo na desetine ljudi. Foto: EPA
V spopadih na vzhodu Ukrajine je umrlo na desetine ljudi. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin je opozoril, da morajo mirovnemu načrtu slediti konkretni ukrepi s ciljem vzpostavitve dialoga. Foto: EPA
Ukrajinski prostovoljci
Premirje naj bi trajalo do petka. Foto: EPA

Premirje med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki, ki naj bi trajalo do petka in služilo za vzpostavitev vključujočega dialoga, je bilo zelo krhko že pred sestrelitvijo helikopterja, obe strani pa sta druga drugo obtožili kršitev.

Helikopter MI-8 naj bi uporniki sestrelili z ročnim raketometom v bližini Slavjanska, ki je od aprila pod nadzorom proruskih skupin. Konec maja so uporniki tam sestrelili helikopter, ubitih je bilo 14 vojakov, med njimi tudi general.

Putin se odpoveduje dovoljenju za napad
Ruski predsednik Vladimir Putin je zaprosil parlament za preklic resolucije, s katero so mu marca dovolili vojaško posredovanje v Ukrajini, s čimer hoče prispevati k normalizaciji razmer.

"S ciljem normalizacije vzdušja in rešitve razmer na vzhodu Ukrajine ter tudi v povezavi z začetkom tristranskih pogajanj o tem vprašanju je Putin poslal svetu federacij zahtevo, da prekliče resolucijo," je sporočil Putinov tiskovni predstavnik Dmitri Peskov.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je odločitev Putina označil za prvi konkretni korak, potem ko je podprl mirovni načrt za vzhod Ukrajine, ki vključuje tudi enostransko prekinitev ognja.

Zgornji dom ruskega parlamenta je Putinu odobril napotitev vojske v zahodno sosedo 1. marca, ko se je v Kijevu zgodila zamenjava oblasti in so bili v Moskvi prepričani, da je ogroženo rusko govoreče prebivalstvo na vzhodu Ukrajine.

Poslanci bodo podprli predsednika
Zaradi odobritve vojaškega posredovanja in kopičenja ruskih sil na območjih ob meji z Ukrajino je na Zahodu naraščala bojazen pred ruskim napadom in morebitno priključitvijo vzhodnih regij Rusiji. Svet federacij bo o Putinovi prošnji za preklic resolucije glasoval v sredo in potrdil predsednikovo zahtevo.

Zveza Nato je prejšnji teden Rusijo obtožila novega nameščanja vojakov ob ukrajinski meji, medtem ko je Putin odredil polno bojno pripravljenost vojaških sil v osrednjem delu države.

Presenetljivo popuščanje napetosti se dogaja tudi po tem, ko so proruski uporniki kljub začetnemu zavračanju privolili v prekinitev ognja in pogovore s Porošenkom.

Ruski namestnik zunanjega ministra Grigorij Karasin je vodstvo v Kijevu pozval k nadaljnjim pogovorom s separatističnimi skupinami na vzhodu države. Po njegovih besedah je dvostranska prekinitev ognja obetaven začetek.