Porošenko se je ob obisku na vzhodu države srečal z ukrajinskimi vojaki. Foto: Reuters
Porošenko se je ob obisku na vzhodu države srečal z ukrajinskimi vojaki. Foto: Reuters
Proruski uporniki
Uporniki ne nameravajo odložiti orožja. Foto: Reuters

"Danes, 20. junija, začne veljati prekinitev ognja. Trajala bo do 27. junija," je dejal Porošenko, ki naj bi danes objavil tudi podrobnosti svojega mirovnega načrta, a se to še ni zgodilo.

Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da bo prekinitev ognja tlakovala pot mirovnemu načrtu, medtem ko bodo tisti, ki orožja ne bodo predali, "uničeni".

Čeprav mirovni načrt še ni bil objavljen, se je nanj že odzval predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je dejal, da gre za "dobrodošel razvoj dogodkov, ki naj bi koristil predvsem razrešitvi krize". Sam upa, da bo kmalu prišlo do pozitivnega razvoja dogodkov.

"Trenutni vzorec nasilja in žrtev preprosto ni sprejemljiv," je dejal Barroso in se zavzel za razorožitev "nelegalnih skupin" in za to, da "dialog zamenja orožje".

Uporniki ne verjamejo Porošenku
Proruski uporniki so v odzivu na napoved prekinitve ognja sporočili, da ne verjamejo napovedim ukrajinskega predsednika.

"Že stokrat smo slišali trditve o prekinitvi ognja od ukrajinske nacionalne garde in vojske, a se vojaške operacije niso prekinile niti za minuto," je dejal vodja proruskih upornikov v Donecku Andrej Purgin.

Tudi vodja samooklicane ljudske republike Lugansk Valerij Bolotov je sporočil, da se proruski skrajneži ne nameravajo razorožiti. "Nihče ne bo položil orožja, dokler se iz naše dežele ne bodo umaknile vse čete," je dejal Bolotov.

Ruska vojska začela vaje pripravljenosti
Iz Moskve so sporočili, da je ruska vojska začela vajo vojaške pripravljenosti, ki vključuje premik enot iz Sibirije in Urala na druge lokacije. "Motorizirane in zračne obrambne enote, ki se nahajajo na Uralu in v zahodni Sibiriji, so v pripravljenosti in so začele večkilometrski pohod do končne lokacije," je dejal pomočnik poveljnika ruskega centralnega vojaškega okrožja Jaroslav Roščupkin.

Ob tem ni pojasnil, kam bodo enote premaknili, dejal je le, da pomeni vaja "obsežen pregled vojaške pripravljenosti". Novico o vojaški vaji so sporočili po tem, ko je Nato v četrtek poročal o vnovični krepitvi ruskih vojaških sil na meji z Ukrajino.

Po besedah neimenovanega vira iz ruskega obrambnega ministrstva se je ruska vojska premaknila proti ukrajinski meji z vojaškimi bolnišnicami ter opremo za preskrbo z gorivom. Vojaki naj bi bili pripravljeni za vstop v ukrajinski regiji Doneck in Lugansk "z namenom postaviti pregrado med civilisti in ukrajinsko vojsko".

Medtem so se že odzvali iz Kremlja; tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes pojasnil, da pomeni kopičenje vojske ob meji z Ukrajino krepitev obmejnega pasu, kar je bilo odrejeno že pred tedni.

V tem primeru kopičenje enot ne pomeni nič drugega kot le ukrep za okrepitev varovanja ruskih meja, kar je že pred tedni naročil ruski predsednik Vladimir Putin, je še pojasnil Peskov.

V spopadih v noči s četrtka na petek je v regiji Doneck umrlo sedem ukrajinskih vojakov, ranjenih pa jih je bilo 30. Neimenovani predstavnik ukrajinskih sil je zatrdil, da je bilo ubitih tudi 300 pripadnikov proruskih sil.