Vas Corleone, ki je zaslovela zaradi romana Boter avtorja Maria Puza, je v škofiji, ki jo vodi nadškof Pennisi. Foto: EPA
Vas Corleone, ki je zaslovela zaradi romana Boter avtorja Maria Puza, je v škofiji, ki jo vodi nadškof Pennisi. Foto: EPA

"Mafija je vedno prevzemala izraz boter od Cerkve, da bi dala svojim šefom avro religijskega spoštovanja," je dejal nadškof Pennisi. "Pravzaprav pa sta ta dva svetova povsem nekompatibilna," je dejal po poročanju BBC-ja.

V njegovi škofiji je tudi vas Corleone, ki je zaslovela zaradi romana Boter avtorja Maria Puza. Pennisi je na naslovnice medijev prišel tudi februarja, ko je obsodil odločitev duhovnika v Corleoneju, da lahko Toto Riina, sin zloglasnega mafijca, postane boter svoji nečakinji. Zaradi tega je sprejel odlok, ki komur koli, ki je bil obsojen "nečastnih zločinov", prepoveduje, da postane boter.

Pennisi priznava, da bo odlok težko uveljavljati zaradi mafijske kulture oziroma zakona molčečnosti, imenovanega omerta. "Če nekdo ni bil obsojen, ga ne moremo soditi na podlagi govoric, brez dokazov," je dejal.

Kot je dodal, pa ima Cerkev odprta vrata tudi za mafijce. "V primeru, da eden izmed njih prizna, da je grešil in prosi za odpuščanje za vse slabo, kar je storil, lahko razpravljamo o poti spreobrnitve," je dejal.

Potem ko je leta 2008 zavrnil, da bi imel vodja mafijske družine Crocefisso Emanuello verski pogreb, so Pennisiju grozili s smrtjo, zaradi česar mu je bila dodeljena policijska zaščita.

Papež Frančišek je leta 2014 nastopil proti organiziranemu kriminalu in iz Cerkve izključil vse mafijce.