Islamska država nadzoruje dele Sirije, pa tudi sosednjega Iraka. Foto: Reuters
Islamska država nadzoruje dele Sirije, pa tudi sosednjega Iraka. Foto: Reuters

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji je sporočil, da so vojake najprej zajeli, nato pa izvedli množično usmrtitev. Sunitski borci so napad izvedli v sirski provinci Raka, ki sicer velja za utrdbo džihadistov v dolini Evfrata. Kot dodaja francoska tiskovna agencija AFP, gre za doslej najhujši napad te skupine na ozemlju, ki je pod nadzorom sirskega režima.

BBC pa je poročal, da so džihadisti sporočili, da so na obrobju mesta Raka ponoči napadli postojanko sirske vojske in v dokaz objavili posnetke zajetih vojakov, kako jih obglavljajo. Po njihovih trditvah naj bi pobili kar 75 vojakov.

Islamska država že nekaj časa nadzoruje velike dele province Raka, v junijski bliskoviti ofenzivi pa je prevzela nadzor tudi nad velikimi deli sosednjega Iraka. Ozemlje, ki ga ima v svojih rokah, označuje kot kalifat.

Od začetka upora proti predsedniku Bašarju Al Asadu leta 2011 je v vojni v Siriji umrlo najmanj 170.000 ljudi. Tretjina je civilistov. Okoli devet milijonov, oziroma tretjina sirskega prebivalstva, jih je moralo zapustiti domove.