Parlamentarci nadaljujejo zasedanje, prekinjeno 16. julija. Foto: EPA
Parlamentarci nadaljujejo zasedanje, prekinjeno 16. julija. Foto: EPA
Boris Tadić
Tadić je pred potjo v Bruselj poudaril, da mora država čim prej vstopiti v EU. Foto: EPA

Seja se bo nadaljevala v sredo ob 10. uri. Parlamentarci so razpravo o omenjenem sporazumu, o energetskem sporazumu z Rusijo in predlogu resolucije o Kosovu začeli že julija, a ker so jo poslanci radikalne stranke pod vodstvom Tomislava Nikolića obstruirali, je bila prekinjena.

Nekaj dni zatem je glavna novica v Srbiji postala aretacija nekdanjega političnega vodje bosanskih Srbov Radovana Karadžića.

A kljub jasnemu dnevnemu redu poslanci opozicije o tem niso želeli razpravljati, saj so zahtevali predvsem poročilo srbskih oblasti o Karadžićevi aretaciji in dogodkih na protestih Srbske radikalne stranke (SRS) 29. julija, ko je srbska policija pretepla enega izmed protestnikov, ki je pozneje umrl.

Tema vse drugo kot sporazum
Radikalci so se namesto predvidene razprave posvetili kritiki predsednika države Borisa Tadića in želeli storiti vse, da glasovanja ne bi bilo. "Naj ga sonce nikoli ne pogreje, naj ga doleti božja kazen. Tadić je največji izdajalec," je dejala poslanka SRS-ja Nataša Jovanović, ki je nato izrekla vrsto pohval na račun Radovana Karadžića in vodje radikalcev Vojislava Šešlja, ki ju je imenovala "srbska junaka".

Radikalci ratifikacijo sporazuma z Evropsko unijo zavračajo, ker je večina držav 27-erice priznala neodvisnost Kosova. Nepotrditev sporazuma, ki ga je srbska vlada z EU-jem podpisala aprila in je prvi in nujen korak na poti k njenemu polnopravnemu članstvu v povezavo, bi pomenila slabo popotnico za srbski politični vrh na čelu s predsednikom Borisom Tadićem in premierjem Mirkom Cvetkovićem, ki jutri potujeta v Bruselj. Poleg sporazuma bodo na dnevnem redu v Bruslju tudi nadaljnji tok procesa evropske integracije Srbije na splošno, uveljavitev začasnega trgovinskega sporazuma med EU-jem in Srbijo ter misija Eulex na Kosovu.

Haag še vedno čaka Mladića
Ratifikacija sporazuma je nujen, ne pa še zadosten pogoj za začetek njegovega uresničevanja, saj mora Beograd prej izpolniti tudi zahteve haaškega sodišča o aretaciji dveh vojnih obtožencev Ratka Mladića in Gorana Hadžića.

A. P.