Prebivalci Turkuja prižigajo sveče v spomin žrtvam napada. Foto: Reuters
Prebivalci Turkuja prižigajo sveče v spomin žrtvam napada. Foto: Reuters
Središče Turkuja je policija zaprla. Foto: EPA
Policija je sporočila, da po prvih poizvedbah kaže, da je napadalec deloval sam. Foto: Reuters
Napad z nožem na Finskem

Na Finskem je policija storilca ustavila s streli v nogo in ga aretirala. Najmanj dve osebi sta bili v napadu na trgu Puutori-Market ubiti, najmanj šest je ranjenih, je sporočila policija. Identiteta napadalca še ni znana, prav tako ne motiv. Med prisotnimi je zavladala panika.

Policija je prebivalce Turkuja, mesta s 186.000 prebivalci na jugozahodu države, na Twitterju pozvala, naj se izogibajo središču mesta, saj preiskujejo, ali je napadalcev še več. Trg je bil več ur izpraznjen, evakuirali so tudi več bližnjih stavb.

"Na tej stopnji preiskave je osumljenec eden, preiskujemo pa, ali je mogoče vpletenih še več ljudi. Kaže pa, da je bil sam," je dejal Markus Leine iz nacionalnega preiskovalnega urada in dodal, da dogodka ne preiskujejo kot teroristično dejanje, toda te možnosti še niso izključili.

"Nismo še potrdili identitete prijetega, smo v stiku z uradom za priseljence, saj je prijeti videti kot tujec," je dejala notranja ministrica Paula Rissiko.

Finski premier Juha Sipila je izrazil sožalje žrtvam in svojcem ter potrdil, da se bo vlada sestala na izredni seji. Finska je sicer junija dvigila stopnjo teroristične ogroženosti. Na dogajanje se je odzval tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je sporočil, da je zaskrbljen zaradi nasilnih dogodkov v Turkuju. "Medtem ko prihajajo na plano podrobnosti, ostro obsojamo ta napad, ki se je zgodil samo 24 ur po grozoti v Španiji."

Oblasti so po napadu okrepile varovanje na železniških postajah in letališču v prestolnici Helsinki.

Leta 2012 se je takratni premier Jyrki Katainen v Turkuju med kampanjo pred lokalnimi volitvami za las izognil napadu z nožem. Moški, ki se mu je približal z nožem, je psihično bolan, zato proti njemu niso vložili obtožnice.

Najmanj ena žrtev v Nemčiji
O napadu z nožem poročajo tudi iz nemškega mesta Wuppertal, ki je nedaleč od Düsseldorfa. Ubit je bil 31-letni moški, 25-letnik je bil ranjen, neznani napadalec pa je še na begu. Po poročanju portala BZ je bila žrtev zabodena po sporu nedaleč od glavne železniške postaje.

Policija še ne ve, ali je bil storilec eden ali jih je bilo več, trenutno pa izvajajo preiskave v bližnjih stavbah.

Napad z nožem na Finskem