Tarča napada je bila sinagoga v Halleju, v katero napadalcu sicer ni uspelo vstopiti. Foto: Reuters
Tarča napada je bila sinagoga v Halleju, v katero napadalcu sicer ni uspelo vstopiti. Foto: Reuters

Napad na sinagogo v vzhodnonemškem mestu Halle v sredo, v katerem je 27-letni Stephan B. ubil dva človeka, je pretresel Nemčijo. Napadalec naj bi deloval sam, menijo oblasti. Policija je sporočila, da pred tem ni bil še aretiran, a da izbira tarč kaže, da je imel antisemitska in ksenofobna prepričanja. Streljal je namreč tudi na prodajalno kebabov.

Eden od njegovih motivov je bil po besedah ministra Seehoferja gotovo antisemitizem.
V času napada je bil napadalec oblečen v vojaška oblačila, nosil pa je tudi čelado s kamero, s katero je snemal in prek Amazonove spletne platforme Twitch v živo prenašal svoj napad. V 35-minutnem videoposnetku je bentil čez feminizem, zanikal je holokavst in izražal ksenofobna in mizogina stališča, poroča nemški portal Deutsche Welle (DW).

Twitch je posnetek hitro umaknil s svoje platforme, so sporočili. Ogledalo naj bi ga si okoli 2.200 ljudi.

Do streljanja je prišlo kmalu po 13. uri, ko je storilec skušal vstopiti v sinagogo, a mu to ni uspelo. Ustrelil in ubil je žensko blizu vhoda na judovsko pokopališče ob sinagogi.

Napadalec se je nato usedel v svoj avto in se odpeljal v bližnjo prodajalno kebabov, kjer je ubil še enega človeka. Policija je kasneje sporočila, da so našli improvizirano eksplozivno napravo blizu sinagoge.

V streljanju sta bila ranjena še moški in ženska, ki nista v smrtni nevarnosti.

Storilec naj bi po poročanju medijev pobegnil iz Halleja v 15 kilometrov oddaljen Landsberg, kjer je grozil zaposlenim v trgovini z avtomobili in vzel novo vozilo za pobeg. Nato je bil udeležen v prometni nesreči, pri čemer ga je policija aretirala.

Policija je kmalu po aretaciji sporočila, da je bilo v Landsbergu slišati streljanje. Del mesta, kjer je prišlo do streljanja, je bil do danes zjutraj zaprt.

Ameriški študent Jeremy Borovitz, ki živi v Berlinu in je bil v času napada v sinagogi, je pohvalil hiter odziv vodstva sinagoge in varnostnika.

Tehnične težave rešile življenja

Strelec je v napadu uporabil več različnih kosov orožja, tudi doma narejene bombe in, kot se zdi, doma narejeno puško. V času napada je imel z orožjem več tehničnih težav.
Ko je ustrelil žensko pred sinagogo, je neki moški ustavil svoje vozilo, da preveri stanje žrtve, a mu je uspelo pobegniti, saj strelcu orožje ni delalo.

Zataknilo se mu je pri napadu na prodajalno kebabov, tako da je več ljudi lahko pobegnilo. Med prenosom napada se je storilec gledalcem večkrat opravičil za neuspeh pri ubijanju, poroča DW.

Napad je novo opozorilo glede porasta antisemitizma v Nemčiji. Foto: Reuters
Napad je novo opozorilo glede porasta antisemitizma v Nemčiji. Foto: Reuters

V manifestu napovedal ubijanje nebelcev in Judov

SITE, skupina, ki nadzoruje dogajanje na spletu, je sporočila, da je napadalec 1. oktobra na spletu objavil tudi manifest v angleščini, dolg približno 10 strani. V njem so fotografije orožja, ki ga je uporabil, omenja tudi prenos v živo prek spleta in da je njegov namen ubijati nebelce, vključno z Judi. Omenja tudi, da načrtuje napad na sinagogo v Halleju na judovski praznik jom kipur.

Napad, ki se je zgodil na judovski praznik jom kipur, so politiki in verski vodje obsodili in izrazili solidarnost z nemško judovsko skupnostjo. "Brutalnost napada presega vse, kar smo videli v zadnjih letih in je globoko šokirala vse Jude v Nemčiji," je dejal predsednik Osrednjega sveta Judov v Nemčiji Josef Schuster.

Schuster je bil sicer kritičen do policije. "Škandalozno je, da policija na praznik, kot je jom kipur, ni varovala sinagoge v Halleju," je dejal. Sinagoge v številnih nemških mestih imajo namreč posebno policijsko zaščito, jom kipur pa je judovski največji praznik.

Bedenja v sinagogi v Berlinu v sredo zvečer se je udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je izrazila "najgloblje sožalje". Nemški zunanji minister Heiko Maas pa je na Twitterju zapisal: "Vsi moramo delovati proti antisemitizmu v naši državi".

Sožalje "judovskim bratom in sestram" so izrazili tudi vodje nemške katoliške in protestantske cerkve. Tudi oni so pozvali k odporu proti porastu antisemitizma.

Nemške oblasti: Vzgib za napad naj bi bil antisemitizem