Bo končno razrešena uganka izginotja Stevena Fossetta? Foto: EPA
Bo končno razrešena uganka izginotja Stevena Fossetta? Foto: EPA

Fossett, ki je kot prvi z balonom obkrožil ves svet, je skrivnostno izginil pred dobrim letom dni. Zdaj bodo z DNK-analizo ugotovili, ali gre res za Fossetta in ali je uganka okoli izginotja pustolovca končno rešena.

Že dan prej so v zahodni Kaliforniji našli razbitine letala, ki naj bi pripadalo Fossettu, predtem pa je neki popotnik našel osebne stvari, osebno izkaznico, denar in obleke, ki naj bi pripadale Fossettu. Razbitine so našli približno 160 kilometrov od kraja, kjer je Fossett začel svoj zadnji polet, osebni dokumenti, ki jih je našel popotnik Preston Morrow, pa so napisani na Fossettovo ime, med njimi je tudi pilotska licenca. Vse najdene predmete je popotnik, potem ko ni mogel priti v stik s Fossettovo družino, predal kalifornijski policiji, ki je začela preiskavo.

Fossett izginil pred letom dni
63-letni balonar in milijonar Steve Fossett je izginil pred dobrim letom, 3. septembra lani, ko je z enomotornim letalom poletel z ranča hotelskega magnata Barrona Hiltona v Nevadi, polet pa naj bi trajal približno tri ure. Takrat so se za njim izgubile vse sledi, februarja letos pa so Fossetta tudi uradno razglasili za mrtvega.

Fossett je leta 2002 postal prvi človek, ki je sam z balonom obkrožil svet, tri leta pozneje pa mu je kot prvemu človeku uspelo na en mah brez postanka svet obkrožiti še z letalom. Pred dvema letoma je postavil še rekord v največji razdalji, doseženi z neprekinjenim letenjem. V svoji lasti je imel Fossett tako več balonarskih, jadralskih in letalskih rekordov, v preteklosti je sodeloval tudi v tekmah v teku na smučeh, triatlonu Ironman in dirki z vprežnimi sanmi, preplaval pa je tudi Rokavski preliv.

B. T.