Ruska severna flota mora pokazati bojno pripravljenost, je ukazal ruski predsednik. Foto: Reuters
Ruska severna flota mora pokazati bojno pripravljenost, je ukazal ruski predsednik. Foto: Reuters
Medtem Nato na vzhodu Evrope ob meji z Rusijo izvaja vojaške vaje. Foto: Reuters

Kot poroča CNN, ki se sklicuje na ruske medije, je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal polno pripravljenost severne flote in vajo za preverjanje bojne pripravljenosti na arktičnem severu.

Vaja obsega 38.000 vojakov, 41 ladij, 15 podmornic in 110 letal, poroča CNN. Vaja, ki bo potekala do petka, naj bi bila po besedah predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova "povsem redni proces operacij oboroženih sil". Peskov je še napovedal, da bodo takšni hitri testi pripravljenosti postali vse bolj redni, saj naj bi koristili izboljšanju mehanizmov nadzora in operacij oboroženih sil.

Rusijo skrbijo vaje Nata ob njenih mejah
Uradno naj ruske vaje ne bi bile povezane z vojaškimi manevri Nata na vzhodu Evrope, a kot je za rusko tiskovno agencijo Tass dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksej Meškov, vodijo vaje Nata k destabilizaciji in povečanju napetosti na severovzhodu Evrope.

"Rusija je globoko zaskrbljena zaradi vedno več vaj Nata blizu naših meja. Posebej presenetljivo je, da se to dogaja na severovzhodu Evrope, ki je najbolj stabilna regija na naši celini, morda pa tudi na celem svetu," je dejal Meškov.

V Latvijo so namreč prišle ameriške enote, vključno s tanki in oklepnimi vozili. V Estoniji bo med 4. in 15. majem potekala vojaška vaja, v kateri bo sodelovalo 13.000 vojakov. Nato je medtem začel vojaške vaje v Črnem morju, v katerih sodeluje sedem članic te vojaške zveze. Ne gre pa za prve Natove vaje blizu meje z Rusijo.

V Bolgariji se je začela dvostranska bolgarsko-ameriška vaja, ki je del niza vaj, ki bodo potekale v naslednjih treh mesecih in pol, poroča rt.com.