Novoizvoljeni ukrajinski predsednik je odločen, da bodo krivci za napad na ukrajinski helikopter kaznovani. Foto: Reuters
Novoizvoljeni ukrajinski predsednik je odločen, da bodo krivci za napad na ukrajinski helikopter kaznovani. Foto: Reuters
Doneck
Spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti v Donecku so se v zadnjih dneh znova okrepili. Foto: Reuters
Porošenko oster v odzivu na sestrelitev

Generalni sekretar zveze Anders Fogh Rasmussen je sporočil, da pozdravljajo umik ruskih vojakov, hkrati pa opozoril, da je na območju še vedno precej ruskih sil, ki so pripravljene ukrepati. "Še naprej pozivamo Rusijo, naj neha podpirati oborožene proruske aktiviste in zapre mejo, da orožje in borci ne bodo več prihajali v Ukrajino," je dejal po srečanju z latvijsko predsednico Dalio Grybauskaite.

V Ukrajini je dan minil v znamenju četrtkovega sesutja helikopterja. "Danes so tragično umrli naši fantje," je po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Unian povedal novi ukrajinski predsednik. "To je trenutek globoke žalosti, zato izrekam iskreno sožalje družinam in sorodnikom žrtev," je nadaljeval. "Vse svoje moči moramo uperiti v prizadevanja, da ne bo več ukrajinskih žrtev v rokah teroristov in banditov. Kriminalna dejanja sovražnikov ukrajinskega ljudstva ne bodo ostala nekaznovana," je še dodal Porošenko.

V helikopterju je bilo 12 ukrajinskih vojakov
Proruski separatisti so ukrajinski helikopter mi-8 sestrelili pri vzhodnoukrajinskem mestu Slavjansk, kjer so se v zadnjih dneh znova vneli hudi spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti. Helikopter je v vojaško oporišče na območju dostavil vojaške okrepitve, sestrelili pa so ga z raketo zemlja zrak.

Začasni ukrajinski obrambni minister Mihajlo Koval je dejal, da so ukrajinske sile znova prevzele nadzor nad posameznimi deli vzhoda države, in napovedal, da se bo "protiteroristična operacija" nadaljevala, "dokler se v te regije ne bosta vrnila normalno življenje in mir". Že predtem je Bela hiša izrazila zaskrbljenost, da upornike z orožjem oskrbuje nekdo od zunaj.

Je pa ukrajinska vojska sporočila, da je bilo med žrtvami šest vojakov Nacionalne garde, tudi eden izmed generalov, in šest članov posebnih varnostnih sil. "Kriminalce, ki so napadli helikopter, so pozneje v protiteroristični akciji ubile ukrajinske sile," je še sporočila vojska. To je bil eden najbolj smrtonosnih napadov upornikov do zdaj.

Spopadi na vzhodu Ukrajine so se okrepili
V zadnjih dneh so se spopadi na vzhodu Ukrajine znova okrepili. Ruska televizijska postaja Russia Today je danes poročala, da je ukrajinska vojska z granatami napadla otroško polikliniko in otroško bolnišnico v središču mesta.

Proruski separatisti so sporočili, da so izgubili več kot 100 ljudi, ko so skušali na začetku tedna zavzeti mednarodno letališče v Donecku. Vodja separatistov samooklicane republike Doneck Aleksandr Borodaj je ob tem povedal, da je bilo med žrtvami tudi 33 ruskih državljanov iz Čečenije. Danes so separatisti sporočili, da so izpustili štiri civilne opazovalce Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), po drugih podatkih pa so še vedno v rokah separatistov. Iz Ovseja so sporočili, da so medtem izgubili stik s še eno štiričlansko ekipo opazovalcev, ki je bila v industrijski regiji Lugansk. V četrtek zvečer so jih ob cestni zapori ustavili "oboroženi moški", potem pa so izgubili stik z njimi. Podobno kot pri dogajanju s prvo četverico so nejasnosti tudi glede druge: po nekaterih podatkih naj bi jih separatisti že izpustili, po drugih pa ne.

Posebna opazovalna misija Ovseja v Ukrajini trenutno šteje 210 neoboroženih opazovalcev iz evropskih držav in 70 lokalnih sodelavcev. Namen misije je olajšati dialog med oblastmi v Kijevu in proruskimi separatisti, ki pa so do nje sumničavi.

Rusija je medtem Ukrajino pozvala, naj ustavi svojo vojaško kampanjo proti proruskim upornikom in naj se pripravi na resen narodni dialog. Zahodne države pa je ministrstvo za zunanje zadeve pozvalo, naj uporabi svoj vpliv in prepreči "nacionalno katastrofo" v Ukrajini.

Ukrajina in Rusija glede dobave plina dosegli napredek
V Berlinu se je sicer danes začel nov krog pogajanj med Ukrajino, Rusijo in Evropsko unijo, s katerimi skušajo rešiti spor o dobavi ruskega plina Ukrajini. Ruski Gazprom je namreč zagrozil, da bo ustavil dobavo plina Ukrajini, če ta ne bo plačala svojega dolga, ki po ruskih navedbah znaša že 5,2 milijarde ameriških dolarjev. Evropski komisar za energijo Günther Oettinger je po srečanju dejal, da so dosegli napredek, nova pogajanja pa se bodo nadaljevala v ponedeljek v Bruslju. Ukrajinska družba Naftogaz je sporočila, da je Gazpromu nakazala 786 milijonov dolarjev zapadlih obveznosti. Transakcija naj bi bila na Gazpromovem računu vidna v ponedeljek.

Ruski minister za energijo Aleksander Novak je predtem potrdil, da bi se pogajanja lahko nadaljevala prihodnji teden, ko naj bi se dogovarjali o poplačilu preteklih obveznosti in o ceni za prihodnjo dobavo. "Od februarja za dobavljeni plin nismo prejeli niti centa. Takšna je situacija," je dejal ruski minister. Gazprom je potrdil, da je prejel obvestilo Ukrajine o plačilu 786 milijonov dolarjev preteklih obveznosti. "Izplačila ne moremo prejeti prej kot v ponedeljek," je še dejal Novak.

Porošenko oster v odzivu na sestrelitev