Zavezniške sile v Afganistanu so pred dobrim tednom dni sprožile operacijo
Zavezniške sile v Afganistanu so pred dobrim tednom dni sprožile operacijo "skupaj". Foto: EPA

Iz Nata so sporočili, da so bili prepričani, da so streljali na konvoj talibanskih upornikov, a so pozneje ugotovili, da so streljali na tri manjše kombije, ki so bili na poti v Kandahar. V napadu so umrli tudi civilisti, med njimi tudi ženske in otroci, najmanj 14 pa je bilo ranjenih.

Poročila o številu žrtev v napadu se razlikujejo, saj naj bi po navedbah afganistanskega notranjega ministrstva umrlo 21 ljudi, po navedbah guvernerja pokrajine Daj Kundi, sultana Alija Uruzganija pa naj bi v napadu umrlo 27 ljudi. V vozilih naj bi bilo med napadom 42 ljudi.

Isaf napovedal preiskavo dogodka
Ponesrečen napad zavezniških letal je potrdilo tudi Natovo poveljstvo Isaf, ki je sporočilo, da so kopenske sile, ko so prispele na kraj dogodka, našle številne ženske in otroke, ki so jih pozneje odpeljale v bolnišnice.

Civilne žrtve v letalskih napadih so v Afganistanu vsakokrat povzročile veliko negodovanje in zamero, predstavljajo pa tudi veliko sramoto za zvezo Nato. V poveljništvu Isafa so povedali, da so že sprožili preiskavo dogodka, ki naj bi jo izvajali skupaj z afganistanskimi oblastmi.

McChrystal: Povrnili bomo zaupanje
"Zelo smo užaloščeni zaradi izgube nedolžnih življenj," je v izjavi za javnost zapisal vrhovni poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, general Stanley McChrystal. "Jasno sem povedal našim silam, da smo tu zato, da zaščitimo Afganistance. Ubijanje civilistov, pa četudi nenamerno, spodkopava njihovo zaupanje v našo misijo. Okrepili bomo prizadevanja, da si povrnemo to zaupanje," je še dejal McChristal, ki se je afganistanskemu predsedniku Hamidu Karzaju že opravičil za incident.