Vladimir Putin in Juri Lužkov iz obdobja, ko sta bila še prijatelja in stankarska sodelavca. Zdaj Lužkovu grozi sojenje zaradi korupcije, Putinu pa se nasmiha vrnitev na predsedniški položaj. Foto: EPA
Vladimir Putin in Juri Lužkov iz obdobja, ko sta bila še prijatelja in stankarska sodelavca. Zdaj Lužkovu grozi sojenje zaradi korupcije, Putinu pa se nasmiha vrnitev na predsedniški položaj. Foto: EPA
Vladimir Putin, Dmitrij Medvedjev
Najbolj zanimiva trditev Lužkova je, da je Medvedjev kljub Zahodu všečni govorici večji avtokrat od sicer ostrejšega Putina. Foto: Reuters

Jurij Lužkov, nekdanji dolgoletni župan Moskve, ki pa je bil pred letom dni z vplivnega položaja odstavljen, v intervjuju za BBC ponuja za Zahod presenetljivi odgovor - Putin. "Kljub dejstvu, da ima Zahod na splošno Putina za manj demokratičnega od Medvedjeva, je dejstvo, da je Putin v resnici strpnejši do oporečnikov vseh vrst," zatrjuje Lužkov, ki so ga po izgubi vladne naklonjenosti odstranili iz političnega življenja, nato pa skupaj z ženo obtožili korupcije.

"Ni izbire in nobene možnosti, ki bi jo lahko izbrali," je prepričan Lužkov, ki je bližnje decembrske predsedniške volitve označil za nesvobodne in nepoštene. Po besedah Lužkova bodo guvernerji ruskih pokrajin pod silnim pritiskom, da zagotovijo čim boljši izid za vladajočo stranki Združena Rusija. Lužkov, ki je bil dolgo časa eden najvidnejših voditeljev stranke, ne verjame, da lahko Združena Rusija dobi prepričljivo večino brez množičnih poneverb in goljufij.

"Že zdaj vemo, kdo bo vladal"
"Na žalost že vemo izid volitev in vemo, kdo bo drugo leto vladal v Rusiji," povzema 75-letnik, ki je kar 18 let županoval glavnemu ruskemu mestu. Putin in Medvedjev sta se dogovorila, da ne bosta kandidirala drug proti drugemu, tako da je pričakovati, da bo Putin gladko dobil predsedniške volitve, nato pa bo na mesto ministrskega predsednika imenoval Medvedjeva, s čimer bosta še drugič zamenjala stolčka.

"Medvedjev zatre vsako nestrinjanje že ob prvih znakih. Če bo ministrski predsednik, bo ravno tako neučinkovit, kot je bil kot predsednik," je prepričan Lužkov, ki je Medvedjeva označil kot diktatorskega.

Hude obtožbe moskovskega vladarja
Ruske oblasti Lužkova obtožujejo "neomejene korupcije" med letoma 1992 in 2010, ko je vladal Moskvi. Prejšnji teden je bil klican na zaslišanje, a se ga ni udeležil, ker potuje po tujini, kjer bo najverjetneje tudi ostal, čeprav sam trdi drugače. "To je stvar časti. Če se ne bom vrnil, bom dal svojim nasprotnikom najlažjo pot, da dokažejo, da sem kriv," trdi Lužkov, ki je v času županovanja vseskozi podpiral tako Borisa Jelcina kot kasneje Putina.

Ruska javnost dvomi, da se bo res vrnil, saj je v tujini v prostovoljnem izgnanstvu že njegova žena Jelena Baturina. Baturina je bila nekoč najbogatejša Rusinja, ki pa je prodala svoja gradbena podjetja in zapustila državo ter se tako kot večino ruskih "pobeglih" bogatašev preselila v London.