Martin Schulz od konservativcev kanclerke Angele Merkel zahteva, da v morebitni novi črno-rdeči vladi položaj finančnega ministra prepustijo SPD-ju. Foto: Reuters/Pawel Kopczynski
Martin Schulz od konservativcev kanclerke Angele Merkel zahteva, da v morebitni novi črno-rdeči vladi položaj finančnega ministra prepustijo SPD-ju. Foto: Reuters/Pawel Kopczynski

Kot piše nemški poslovni časnik Handelsblatt, je Schulz skupini poslancev svoje stranke povedal, da bo eden izmed ciljev SPD-ja v prihajajočih koalicijskih pogajanjih s konservativno unijo CDU in CSU, da v morebitni ponovni skupni vladi prevzame finančni resor. Tega je sicer v preteklih osmih letih vodil dolgoletni politik konservativnega CDU-ja Wolfgang Schäuble, kot je ugotovil Schulz, pa se je v teh letih izkazalo, kako ključno za delo celotne vlade je prav to ministrstvo.

Predsedstvo SPD-ja je po močnih pritiskih z vseh strani, odkar so v Nemčiji novembra propadla uvodna pogajanja o oblikovanju tako imenovane jamajške koalicije, pritrdilo začetku uvodnih pogovorov o možnosti oblikovanja ponovne velike koalicije s CDU-em/CSU-jem. Ti se bodo začeli januarja.

"Zgolj uvodna koalicijska pogajanja"
Medtem ko so konservativci že jasno dali vedeti, da si želijo ponovne velike koalicije, v SPD-ju izpostavljajo, da za zdaj še ne gre za "prava", ampak zgolj uvodna koalicijska pogajanja in da poleg skupne vlade na mizi ostajajo tudi druge opcije, kot sta podpora SPD-ja manjšinski vladi kanclerke Merklove ali tako imenovana koalicija sodelovanja (KoKo).

SPD je po slabem izidu na septembrskih volitvah bundestaga nemudoma napovedal odhod v opozicijo. Za zgodovinsko nizko podporo na volitvah je večina v stranki okrivila tudi to, da so bili pred tem štiri leta v koaliciji z močnejšimi konservativci, zato so tudi vnaprej odločno zavrnili morebitno ponovno sodelovanje z Merklovo. Ta je nato po volitvah začela uvodne pogovore o oblikovanju t. i. jamajške koalicije z liberalci (FDP) in Zelenimi, a so ti sredi novembra propadli.

Nemčija se je tako znašla v politični krizi, na voljo pa ima zdaj le tri možnosti: oblikovanje nestabilne manjšinske vlade, proti kateri se je Merklova že jasno izrekla, predčasne volitve ali pa ponovno sodelovanje CDU-ja/CSU-ja in SPD-ja v vladi. Posledično se je močno okrepil pritisk na SPD, naj znova pretehta svojo odločitev o umiku v opozicijo oziroma naj v dobro države privoli v ponovno veliko koalicijo. Na začetku decembra je vodstvo SPD-ja nato predlagalo svojim članom, da začnejo pogovore s krščanskimi demokrati.