V potresu je bilo več kot milijon stavb močno poškodovanih ali uničenih, porušenih oziroma uničenih je bilo 776.895. Umrlo je okoli 9.000 ljudi. Foto: Reuters
V potresu je bilo več kot milijon stavb močno poškodovanih ali uničenih, porušenih oziroma uničenih je bilo 776.895. Umrlo je okoli 9.000 ljudi. Foto: Reuters
false
V Nepalu potekajo protesti proti vladi zaradi počasne obnove po lanskem uničujočem potresu. Foto: Reuters

Oceno o številu ljudi, ki živijo v začasnih bivališčih, je podal Rdeči križ. Vlada v Katmanduju sicer priznava, da se je več kot 113.000 družin preselilo nazaj v hiše, ki so nevarne in bi se ob morebitnem novem potresu lahko porušile.

Po uradnih podatkih je v potresu 25. aprila 2015 umrlo 8.959 ljudi, še 22.300 ljudi pa je bilo ranjenih. Več kot milijon stavb je bilo močno poškodovanih ali uničenih, porušenih oziroma uničenih je bilo 776.895, 298.998 pa jih potrebuje obnovo.

Uničena je bila javna infrastruktura, od cest, šol, do bolnišnic. Več kot 1.200 zdravstvenih domov je bilo med potresom poškodovanih, kar je povzročilo poslabšanje zdravstvene oskrbe, še posebej v odmaknjenih območjih. Do zdaj so jih ponovno vzpostavili le 40, obnovitvena dela pa potekajo na okoli 100 zdravstvenih domovih.

Škodo so ocenili na sedem milijard ameriških dolarjev. Mednarodna skupnost z Indijo, Kitajsko in razvojnimi bankami na čelu je do zdaj obljubila za 4,1 milijarde dolarjev pomoči.

Počasna obnova
A obnova, tudi zaradi političnih razprtij, poteka zelo počasi. Nacionalni urad za obnovo, ki bo skrbel za razdeljevanje sredstev pomoči, je bil vzpostavljen šele decembra. Do zdaj je odobril za 1,85 milijarde dolarjev obnovitvenih del.

Vlada je sicer obljubila, da bo vsako gospodinjstvo dobilo 2.000 dolarjev pomoči za obnovo domov, leto dni po potresu pa je pomoč dobilo le 641 družin, pa še te zgolj prvi obrok v znesku 500 dolarjev. Večina prizadetih v potresu je dobila manj kot 250 dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Rdečem križu upajo, da bo vlada v Katmanduju vendarle pospešila razdeljevanje pomoči. Še posebej hudo je na podeželju, kjer ni niti gradiva, da bi si lahko prebivalci pri obnovi domov pomagali z lastnimi sredstvi. To je sicer do zdaj po ocenah vlade naredilo okoli 31.000 prizadetih v potresu.