V ZDA je vedno več (uspešnih) pozivov k uzakonitvi marihuane. Foto: EPA
V ZDA je vedno več (uspešnih) pozivov k uzakonitvi marihuane. Foto: EPA

Coumo je bil doslej sicer proti legalizaciji marihuane v zdravstvene namene, vendar je začel spremljati ankete. Okrog 58 odstotkov Američanov namreč podpira legalizacijo marihuane za vse namene, več kot 80 odstotkov prebivalcev države New York pa zagovarja legalizacijo marihuane v medicinske namene.

Cuomo naj bi bil tudi mogoči predsedniški kandidat demokratov leta 2016, zato sprememba stališča ni presenetljiva. Legalizacija marihuane v New Yorku bo uvodoma potekala kot pilotski projekt, vsaj dokler ne bodo člani državnega kongresa sprejeli ustreznega zakona.

Vedno obsežnejša legalizacija v ZDA
Legalizacija marihuane je v ZDA na pohodu. 20 zveznih držav in prestolnica Washington dovoljujejo prodajo in uživanje marihuane v zdravstvene namene. Med njimi sta tudi newyorški sosedi New Jersey in Connecticut.

Veliko pozornosti svetovne javnosti je nedavno požela novica iz Kolorada. Ta zvezna država je namreč s 1. janurjem dovolila preprodajo manjših količin marihuane za osebno uporabo. Podoben zakon bo letos začel veljati tudi v zvezni državi Washington. Medicinsko marihuano je sicer prva legalizirala Kalifornija leta 1996.