Francijo bo po 12 letih še naprej vodil predsednik iz desnega političnega pola. Foto: EPA
Francijo bo po 12 letih še naprej vodil predsednik iz desnega političnega pola. Foto: EPA

Prekiniti je treba z vedenjskimi vzorci preteklosti in z intelektualnim konformizmom, ki je francoski demokoraciji napravil že toliko škode.

Sarkozy med govorom

Naj živi repubilika! Naj živi Francija!

Sarkozy ob koncu govora
Kdo je Sarkozy
Sarkozy novi predsednik Francozev

Sarkozy je v prvem govoru v Elizejski palači zagotovil, da bo branil neodvisnost Francozov in identiteto države. Opozoril je na izzive, ki stojijo pred državo, in prosil za potrpežljivost pri reševanju zadanih nalog. Želi, da bi se njegovi ukrepi za oživitev gospodarstva in izboljšanje življenjskega standarda ocenjevali glede na rezultate.

Ob tem je 23. predsednik države oz. šesti predsednik pete republike poudaril solidarnost in zaščito predvsem najbolj ranljivih. Zavzel se je za svobodo veroizpovedi in spoštovanje različnosti ter napovedal boj proti globalnemu segrevanju. Obljubil je tudi, da bo Francoze združeval in ne razdvajal. Kot predsednik pa bo zahteval red in rezultate, je dodal.

V njegove roke tudi šifre za jedrski arzenal
Drugi najmlajši francoski predsednik s petletnim mandatom doslej je nadomestil 74-letnega Chiraca, ki je svojemu nasledniku med polurnim pogovorom pred slovesom predal tudi šifre za jedrsko orožje in insignije Velikega mojstra reda Častne legije. Chirac se je nato ob bučnem aplavzu odpeljal z limuzino. V Elizejski palači, novem domovanju Sarkozyja, je ustavni svet ob navzočnosti njegove družine in izbranih gostov Sarkozyja razglasil za zmagovalca volitev. Na njih je Sarkozy v drugem krogu z udobno večino premagal socialistko Segolene Royal. Sarkozy je nato ob zvokih salve iz 21 topov prevzel predsedniške insignije in prisegel kot novi voditelj 64-milijonske Francije, druge največje evropske države.

Slavnosti ob inavguraciji so potekale tudi kasneje. Med drugim je Sarkozy obiskal Slavolok zmage in v skladu s tradicijo položil venec k tamkajšnji grobnici neznanemu vojaku. Sledilo je še polaganje venca pred spomenik ustanovitelju pete republike Charlesa De Gaulleu na Elizejskih poljanah. Varnostni ukrepi so močno poostreni, saj se je v torek na internetu pojavila grožnja Al Kaide, ki je Sarkozyja razglasila za "sionističnega križarja."

Prva pot v Nemčijo
Sarkozy je že popoldne odpotoval na prvo uradno pot v tujino, kjer se je v Berlinu srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel, ključno evropsko zaveznico. Poudarila sta pomen prijateljstva obeh držav, novi francoski predsednik pa je hkrati zatrdil, da je treba EU nujno spraviti iz paralize.

V petek pa bo Sarkozy predstavil novo vlado, ki naj bi jo vodil Francois Fillon. Za zunanjega ministra pa naj bi bil izbran priljubljeni Bernard Kouchner, nekdanji zdravstveni minister v socialistični vladi in nekdanji vodja misije ZN-a na Kosovem.

Chirac narod pozval k enotnosti
Dosedanji francoski predsednik Jacques Chirac je pred predajo funkcije Francoze pozval k enotnosti. 74-letni Chirac, ki po 12 letih zapušča Elizejsko palačo, je v televizijskem nagovoru dejal, da predsedniške dolžnosti predaja s ponosom, da je dobro izpeljal naloge, ter z zaupanjem v prihodnost pete republike.

Poudaril je, da mora biti Francija narod enakih možnosti in motor evropskega povezovanja. Med govorom je nakazal, da se bo po uradni predaji predsedniških dolžnosti posvetil "dialogu med kulturami in trajnostnemu razvoju".

A. L.

Prekiniti je treba z vedenjskimi vzorci preteklosti in z intelektualnim konformizmom, ki je francoski demokoraciji napravil že toliko škode.

Sarkozy med govorom

Naj živi repubilika! Naj živi Francija!

Sarkozy ob koncu govora
Kdo je Sarkozy
Sarkozy novi predsednik Francozev