Fotografija ubitih talcev, ki so jo objavili nigerijski skrajneži. Foto:
Fotografija ubitih talcev, ki so jo objavili nigerijski skrajneži. Foto:
Sahel
Prostranstva Sahela skrivajo idealna skrivališča za skrajneže. Foto: EPA

S teroristično mrežo Al Kaida povezana skupina Ansaru je v soboto sporočila, da je usmrtila talce, ki jih je ugrabila 7. februarja v severni nigerijski zvezni državi Bauchi.

Kot razlog za usmrtitev je skupina navedla poskuse britanskih in nigerijskih vojakov, da bi osvobodili talce.

Med talci so bili Britanec, Italijan, Grk in štirje Libanonci. Vsi so bili zaposleni pri libanonskem gradbenem podjetju Setraco. Skrajneži so na spletu objavili fotografijo trupel, pred katerimi stoji eden izmed skrajnežev.

Nigerijske oblasti so v soboto podvomile o izjavi skupine o usmrtitvi talcev, v nedeljo pa sporočile, da o usmrtitvah nimajo nobenih informacij. Z zanesljivejšimi informacijami o usodi talcev očitno razpolagajo druge države, saj so Italija, Grčija in Velika Britanija potrdile, da so bili njihovi državljani usmrčeni.

"Naša preverjanja v sodelovanju z drugimi vpletenimi državami nas vodijo do prepričanja, da je novica o usmrtitvi prejšnji mesec ugrabljenih talcev resnična," je v izjavi za javnost sporočilo italijansko zunanje ministrstvo.

Grško zunanje ministrstvo je sporočilo, da je njihov državljan glede na razpoložljive informacije mrtev. O tem so že obvestili njegovo družino. Britansko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je britanski talec najverjetneje mrtev. Gre za hladnokrven umor, je dejal britanski zunanji minister Willliam Hague.

Grške in italijanske oblasti so še sporočile, da vlada nobene države ni poskušala osvoboditi talcev.

Sahel in Sahara postajata raj za skrajneže
V zadnjih letih so v sahelsko-saharskem delu vzniknile številne skrajne islamske skupine, ki so navdih dobile pri Al Kaidi in izkoristile brezvladje na obsežnih ter odročnih območjih, kjer je nadzor osrednjih oblasti šibak.

Glavni vir financiranja teh skupin so odkupnine za ugrabljene talce in tihotapljenje mamil prek Sahare v Evropo. Te skupine predstavljajo največjo grožnjo varnosti na tem območju.

Skupina Ansaru se je oblikovala šele januarja lani, ko se je odcepila od največje nigerijske skupine skrajnežev Boko Haram. Njeno polno ime je Džamati Ansarul Musilimina Fi Biladis Sudan, kar v prevodu pomeni "predstraža za zaščito muslimanov v črni Afriki".