Rutte bo verjetno postal naslednik Balkenendeja na premierskem mestu. Foto: EPA
Rutte bo verjetno postal naslednik Balkenendeja na premierskem mestu. Foto: EPA
Geert Wilders
Populistična politika Wildersa se očitno ne bo obnesla v času gospodarske krize. Foto: EPA
Preobrat na Nizozemskem

Če so še pred meseci javnomnenjske ankete napovedovale, da se bo na drugo ali celo prvo mesto uvrstila desničarska Svododnjaška stranka (PVV) populističnega in ksenofobnega Geerta Wildersa, čigar glavna agenda je ustaviti priseljevanje iz muslimanskih držav, se je ta z 23 glasovi uvrstila na tretje mesto. Po podatkih javne televizije jim na četrtem mestu z 21 poslanskimi sedeži sledijo do zdaj vladajoči krščanski demokrati (CDA).

Predčasne volitve na Nizozemskem so bile razpisane po sporu glede podaljšanja nizozemske misije v Afganistanu, zaradi česar je vlado februarja zapustila Laburistična stranka Joba Cohena, ki naj bi zdaj na volitvah glede na javnomnenjske ankete osvojila drugo mesto.

Nizozemcem se napoveduje zategovanje pasu
Svobodnjakom je zagon odnesla gospodarska kriza, ki pa je po drugi strani v ospredje izstrelila vodjo liberalcev Marka Rutteja, ki je že mnogo pred drugimi svaril pred zlomom finančnih trgov.

Prav gospodarska kriza je med predvolilno kampanjo zasenčila druge teme, ki so v preteklih letih dominirale v nizozemski politiki kot priseljevanje in zunanja politika.

43-letni Rutte, nekdanji menedžer za človeške vire pri multinacionalki Unilever, je pred volitvami zagovarjal ostre reze v proračunski blagajni, krčenje javne uprave in zmanjšanje ugodnosti za priseljence.

Koalicija z vsaj treh strank
V 150-članskem spodnjem domu nizozemskega parlamenta je za oblikovanje koalicije potrebnih 76 poslanskih sedežev, kar pomeni, da bo morala biti vladna koalicija sestavljena iz vsaj treh strank.

Čeprav so strokovnjaki menili, da bo ravno hitro oblikovanje vlade po volitvah ključno za uveljavitev ukrepov in reform, očitno ne bo tako. Nizozemska mora zmanjšati proračunski primanjkljaj, ki naj bi letos dosegel 6,6 odstotka BDP-ja.

Kot je za Reuters dejal politični analitik in profesor Marcel Boogers, obstaja verjetnost, da bo vlado oblikovala desno-leva kombinacija, kar se imenuje tudi "vijolična koalicija".

Nizozemska je prva država v območju evra, ki se je po grški finančni krizi odpravila na volitve.

Preobrat na Nizozemskem