Stoltenberg je napovedal, da bodo Norvežani odločno branili svoje vrednote. Foto: EPA
Stoltenberg je napovedal, da bodo Norvežani odločno branili svoje vrednote. Foto: EPA
Oslo
Oslo se še ni pomirilo po petkovi tragediji, že je v mestu izbruhnil nov preplah. Foto: Reuters
Oslo
Vojaka stražita poškodovano vladno palačo v središču Osla. Foto: EPA
Tragedijo bo preiskovala posebna komisija

"Ko bo preiskava končana in ko bomo do neke mere potolažili tiste, ki so izgubili bližje, bo nastopil trenutek, da gremo skozi izkušnje, ki smo jih dobili v tej operaciji," je na novinarski konferenci dejal Stoltenberg in znova poudaril, da napadi ne bodo prestrašili Norvežanov.

"Cilj takih napadov je sejati strah in paniko. Ne bomo pustili, da se to zgodi. Odločno moramo braniti svoje otroke," je dejal. Na vprašanje, kdaj bodo pregledali varnostne ukrepe, je dejal, da bo to prišlo na vrsto pozneje.

Na norveško policijo še vedno letijo kritike zaradi velike zamude, s katero so njeni pripadniki prišli na otok Utoya, kjer je Anders Behring Breivik potem, ko je sprožil eksplozijo v središču Osla, streljal na udeležence tabora podmladka vladajoče laburistične stranke.

"V reševalni akciji smo uporabili ljudi, ki so bili na voljo," je dejal premier, ki je od prejšnjega petka "dobil številna znamenja", da bo Norveška po terorističnih napadih še bolj odprta in strpna demokracija.

Stoltenberg sicer meni, da so skrajni pogledi sicer legitimni, a ne tudi njihovo nasilno uveljavljanje. "V demokratični in odprti družbi moramo sprejemati različne poglede, tudi tiste, ki jih ne maramo, tudi tiste, za katere menimo, da so skrajni, vendar pa nikoli ne smemo sprejemati nasilja," je še dejal.

Lažni preplah
V Oslu so zaradi sumljivega kovčka izpraznili osrednjo železniško postajo, a policija po temeljitem pregledu ni našla ničesar nevarnega.

Zaradi kovčka so na glavni postaji v norveški prestolnici do preklica ustavili vse železniške in avtobusne povezave, razen policije pa nihče nima vstopa v prostore. Po poročanju medijev je neznanec odložil kovček na avtobus, ki je bil namenjen proti letališču in je stal v bližini železniških tirov.

"Sumljivi moški je bil videti zelo živčen, avtobus je zapustil v naglici, pri tem pa je ročno prtljago pustil na vozilu," je dejal voznik Jack Vaadahl, ki je o kovčku takoj obvestil policijo.

Postajo so obkrožili policisti in gasilci, po poročanju državne televizije pa so oblasti na sledi neuravnovešenemu moškemu. Sprva so poročali, da je moški podprl petkova napada, a so nato to informacijo preklicali in zatrdili, da tokratni preplah in petkova tragedija nista povezana. Stopnja pripravljenosti v državi je sicer še vedno povečana.

"Kovček smo z avtobusa odstranili s pomočjo robota, a v njem nismo našli ničesar takšnega, kar bi zbudilo našo pozornost," je dejal predstavnik policistov Tore Barstad.

Prav danes naj bi se v svoje pisarne vrnili prvi ministri, potem ko je v petek pred vladno palačo eksplodiral avtomobil bomba.

Na Breivikovi kmetiji razstrelili eksploziv
Norveška policija je v torek na kmetiji, kjer je živel Breivik, nadzorovano razstrelila eksplozivno sredstvo, a ni pojasnila, za kakšno vrsto razstreliva naj bi šlo.

Breivik je kmetijo okoli 160 kilometrov severno od Osla najel, da bi na njej gojil zelenjavo. Norveški mediji poročajo, da je bila to njegova krinka, da je lahko kupoval umetna gnojila za izdelavo bombe, ne da bi bil pri tem sumljiv. Od začetka maja naj bi Breivik kupil šest ton umetnih gnojil.

Odvetnik Geir Lippestad je Breivika označil za duševno motenega, saj je med napadi mislil, da je v vojni in da so njegova dejanja upravičena. 32-letni desničarski skrajnež sovraži vse, ki verjamejo v demokracijo, je še dejal odvetnik. Policija in tožilstvo preučujeta, ali bi ga lahko obtožili zločinov proti človečnosti. Najvišja kazen za tovrstne zločine je 30 let zapora.

Tragedijo bo preiskovala posebna komisija