Norveška žaluje za žrtvami napadov v Oslu in na otoku Utoya. Foto: EPA
Norveška žaluje za žrtvami napadov v Oslu in na otoku Utoya. Foto: EPA
Jens Stoltenberg
Norveški premier je prepričan, da so policija in varnostne službe dobro reagirale na napada. Foto: EPA
Na Norveškem končali iskanje trupel

Norveški mediji so poročali, da je policija končala z iskanjem morebitnih trupel žrtev v bližini otoka Utoya, kjer je desničarski skrajnež Anders Behring Breivik v strelskem napadu postrelil kar 68 ljudi, večinoma mladih, ki so se na otoku udeleževali poletnega tabora podmladka vladajočih norveških laburistov. Policija se na poročanje medijev še ni odzvala.

Policija je v sredo zvečer objavila nova imena 12 žrtev napada na otoku Utoya in ime ene žrtve napada z avtomobilom bombo v Oslu. Večina žrtev je bila mlajša od 20 let. Že v torek je norveška policija objavila imena štirih žrtev, ob tem pa so pojasnili, da bodo imena objavljali postopoma, potem ko bodo žrtve identificirali tudi njihovi svojci. Imena žrtev naj bi objavljali vsak dan ob 18. uri po lokalnem času, dokler ne bodo objavili prav vseh.

Komisija bo pregledala ravnanje ob napadih
Norveški premier Jens Stoltenberg je napovedal, da bo ustanovil posebno "komisijo 22. julij", ki bo preiskala petkova napada ter preučila posredovanje policije in varnostnih služb ob napadih. Povedal je, da komisija, o kateri se bodo sporazumele vse politične stranke, ne bo preiskovalna komisija, bo pa skušala izboljšati do zdaj veljavne varnostne ukrepe.

"To ni kritična preiskava, saj imamo zaupanje v način, kako so oblasti in agencije izpeljale operacije," je povedal premier, a ob tem dodal, da je prepričan, da je pomembno, da pregledajo vse, kar se je dogajalo, saj se lahko tako iz izkušenj kar se da veliko naučijo.

Med preživelimi v streljanju na otoku Utoya je bila tudi 19-letna Ema Martinović, ena od vodij podmladka norveških laburistov, po rodu iz Sarajeva. V streljanju je bila ranjena v roko, a se je rešila tako, da je plavala do reševalcev. S seboj je v vodo povedla tudi večjo skupino kolegov in kolegic, ki jih je nato rešila ribiška ladja. Preden se je odločila, da bo poskusila pobegniti z otoka, je poslala sporočilo staršem ter jih prosila, naj je ne kličejo nazaj, da ne bi pritegnila pozornosti Breivika. S kolegi se je skrila v gozdu, člani stranke, ki so ostali v poslopju na otoku, pa so jim sporočili, da se je Breivik napotil proti obali in naj zbežijo.

Žrtve bodo dobile svoj spomenik
Stoltenberg je ob tem napovedal, da bodo postavili nacionalni spomenik 76 žrtvam napadov, ter obljubil, da bo vlada prispevala sredstva za pogrebne slovesnosti žrtev. Sorodniki žrtev in preživeli v napadih bodo upravičeni do denarnih nadomestil v skladu z novim zakonom o denarnih nadomestili žrtvam zločinov.

Predstavnik policije je v Oslu sporočil, da bodo namenili 20 milijonov norveških kron, kar je približno 2,6 milijona evorv, in tako ustvarili 100 novih delovnih mest na območjih, ki so bila prizadeta v napadu.

Za norveške medije je spregovoril vodja policijske enote, ki je med pokolom na otoku Utoya aretirala Breivika. Haarvard Gaasbakk je povedal, da je aretacija potekala povsem običajno in dejal, da se je napadalec predal brez upora. Opisal je, da je policija Breiviku zaklicala, naj se preda, napadalec pa se je nato pred njimi pojavil brez orožja in z dvignjenimi rokami.

Življenje v vladnem središču se počasi vrača v stare tirnice
Pet dni po napadu z avtomobilom bombo v vladnem središču Osla so se nekateri javni uslužbenci začeli vračati na delovna mesta. Premier Stoltenberg, čigar urad je bil tarča napada, se bo začasno preselil na obrambno ministrstvo na drugem delu mesta, še vedno pa ni jasno, ali bodo njegov urad prenovili ali ga bodo zaprli in drugje odprli novega.

Na Norveškem končali iskanje trupel