Novi izraelski premier je Benjamin Netanjahu. Foto: EPA
Novi izraelski premier je Benjamin Netanjahu. Foto: EPA
Ehud Olmert in Benjamin Netanjahu
Nekdanji premier Ehud Olmert deli nasvete svojem nasledniku. Foto: EPA

Novopečeni premier, sicer že prekaljen politični maček, je v predstavitvi delovnega načrta vlade kot prednostne naloge izpostavil utrditev nacionalne varnosti, izboljšanje osebne varnosti izraelskih državljanov skozi odločen boj zoper nasilje in teror in prizadevanje za diplomatsko reševanje oz. dosego miru s sosedi, ne da bi pri tem zanemarili zaščito zgodovinskih in nacionalnih varnostnih interesov.

"Vlada bo spodbujala načrt o spoprijemanju z gospodarsko krizo in si prizadevala za ustanovitev gospodarskih razmer, ki bodo omogočili trajnostni razvoj, hkrati pa bodo pomenile možnosti za ustvarjenje in zaščito delovnih mest."

Netanjahujeva desničarska stranka Likud je na volitvah 10. februarja tesno slavila pred stranko Kadima zdaj že nekdanje zunanje ministrice Cipi Livni, potem pa se je začelo težavno obdobje oblikovanja vlade. Netanjahuju je uspelo skleniti koalicijski dogovor z laburisti, s skrajno desno stranko Israel Bejtejnu in z ultraortodoksno judovsko stranko Šas, medtem ko jo sredinsko usmerjena stranka Kadima zavrnila sodelovanje z Netanjahujem zaradi prevelikih razhajanj predvsem v politiki do mirovnega procesa. "Palestinskim voditeljem pravim: če resnično hočete mir, ga lahko dosežemo," je dejal Netanjahu v svojem govoru v knesetu in Palestincem ponudil "tritirna pogajanja: gospodarstva, varnostna in diplomatska".

Novi premier je v politiki dejaven že desetletja, na oblast pa se je vrnil deset let, potem ko je kot premier dobil nezaupnico. Najpresenetljivejše ime v novem kabinetu je ultranacionalist Avigdor Lieberman, ki zaseda mesto zunanjega ministra: njegova stališča do izraelskih Arabcev so v mednarodni skupnosti že povzročila zaskrbljenost.

K. T.