Temer je oblast prevzel po odstavitvi njegove predhodnice Dilme Roussef . Foto: Reuters
Temer je oblast prevzel po odstavitvi njegove predhodnice Dilme Roussef . Foto: Reuters
Dilma Roussef
68-letno Dilmo Rousseff so odnesle obtožbe o poneverjanju proračunskih izkazov z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank, kar je prikazovala kot proračunske prihodke. Odstavitev je nekdanja predsednica označila za "državni udar", obtožbe na svoj račun pa je ves čas zavračala. Foto: Reuters

O podkupninah so pričali vodje mesnopredelovalnega velikana JBS, največjega predelovalca mesa na svetu, in sklenili dogovor s tožilstvom. Če se bodo obtožbe izkazale za resnične, bi bil to lahko uničujoč udarec za Temerjevo vlado. Temer je sicer dejal, da je nedolžen.

V zadnjih sedmih letih je Temer glede na pričevanje predsednika uprave JBS-ja Joesleyja Batiste prejel več kot devet milijonov brazilskih realov (2,5 milijonov ameriških dolarjev) za stroške volilne kampanje in za plačila zaveznikov. Drugi direktor podjetja pa je dejal, da so leta 2014 Temerjevim zaveznikom pod pretvezo uradnih donacij za kampanjo dali 4,6 milijona dolarjev, poroča BBC.

Glede na pričevanje sta visoke zneske za plačilo kampanj prejela tudi Temerjeva predhodnika, Luis Inacio Lula da Silva in Dilma Rousseff. Prvi naj bi prejel 50 milijonov, druga pa 30 milijonov dolarjev. Oba sta obtožbe zanikala.

Plačevanje priči za molk
Temer je že tarča obtožb, da je odobril podkupovanje zdaj zaprtega nekdanjega predsednika spodnjega doma parlamenta Eduarda Cunhe v zameno za njegov molk v velikem korupcijskem škandalu. V četrtek so brazilske oblasti namreč objavile zvočni posnetek, ki naj bi dokazoval, da je Temer z Batisto iz JBS-ja govoril o plačevanju podkupnin. Temer je priznal pristnost posnetka, a dejal, da ni storil ničesar napačnega. Brazilski časopis O Globo, ki je o tem poročal, sicer ni pojasnil, glede česa bi moral Cunha molčati.

Kot je poročal Reuters, je bil Cunha, ki je zdaj v zaporu zaradi korupcije, pranja denarja in utaje davkov, nekoč močan član Temerjeve vladajoče stranke, dejal pa je, da ima kompromitirajoče podatke glede več višjih politikov, vpletenih v škandal, povezan z državnim naftnim podjetjem Petrobras.

Marca leta 2014 je bila sprožena preiskava, ki se osredotoča na podjetja, ki so se jim v zameno za podkupnine ponujali posli s Petrobrasom, denar pa je odtekal v žepe politikov in političnih strank.

Škandal je zajel brazilsko politiko. Za domnevno korupcijo se preiskuje tretjina članov Temerjeve vlade, nekdanji predsednik Lula da Silva pa se sooča s petimi obtožnicami. Temer je v Braziliji zelo nepriljubljen, poroča BBC, a se njegova desnosredinska vlada vendarle ohranja na oblasti s pomočjo koalicije. Opozicijske stranke medtem zahtevajo Temerjevo odstavitev in predčasne volitve.

Protivladni protesti v Braziliji
Protivladni protesti v Braziliji