Množica Indijcev, ki je v živo pospremila ogenj, je bila skrbno izbrana. Foto: Reuters
Množica Indijcev, ki je v živo pospremila ogenj, je bila skrbno izbrana. Foto: Reuters
Tibetanski protestnik
Druga plat zgodbe: aretacije tibetanskih izgnancev. Foto: Reuters

Menihi iz templja Zenkoji v Naganu so se zbali za varnost, nekateri pa trdijo, da želijo s to potezo izraziti svojo zaskrbljenost zaradi nedavnih nemirov v Tibetu. Olimpijski ogenj bo na Japonskem sprejelo le mesto Nagano, ki je bilo leta 1998 gostitelj zimskih olimpijskih iger.

New Delhi postal "trdnjava"
Plamenica je bila v četrtek v indijskem glavnem mestu New Delhi, kjer jo je med skrajšano potjo po mestu spremljalo kar 16.000 policistov. Zbralo se je tudi najmanj sto protibetanskih protestnikov, ki pa se jim je močno zastraženi olimpijski ogenj na svoji poti izognil. Na ogled plamenice, ki je obkrožila predsedniško palačo, je bilo povabljenih le 500 uglednih Indijcev in otrok.

V Indiji sicer živi največja skupnost tibetanskih izgnancev, ta država ponuja prostor tudi tibetanski vladi v izgnanstvu in njenemu duhovnemu voditelju dalajlami.

Na Tajskem podobno
Ogenj je iz Indije že prispel na Tajsko, kjer se ponavlja ista zgodba: strogi varnostni ukrepi in protikitajski protestniki, ki se jim bo verjetno zaradi skrajšane poti plamen izognil.

"Če bodo nenasilni, bo vse v redu. Ne bomo pa tolerirali nasilnih ali nezakonitih protestov," je dejal vodja tajskih policistov. Ogenj in njegove nosilce bodo po vsej poti spremljali policisti in spremstvo na motorjih.

A. P.