Olimpijski ogenj simbolizira Prometejevo krajo ognja bogu Zevsu. V antični Olimpiji v Grčiji ga prižgejo nekaj mesecev pred uradnim začetkom olimpijskih iger. Zadnji nosilci bakle so vedno skrbno varovana skrivnost, vsi organizatorji pa si prizadevajo najti zanimiv in inovativen način, kako prižgati ogenj, ki nato gori ves čas trajanja iger. Foto: EPA
Olimpijski ogenj simbolizira Prometejevo krajo ognja bogu Zevsu. V antični Olimpiji v Grčiji ga prižgejo nekaj mesecev pred uradnim začetkom olimpijskih iger. Zadnji nosilci bakle so vedno skrbno varovana skrivnost, vsi organizatorji pa si prizadevajo najti zanimiv in inovativen način, kako prižgati ogenj, ki nato gori ves čas trajanja iger. Foto: EPA
San Francisco
San Francisco je bilo edino mesto v ZDA, kjer se je olimpijski ogenj ustavil. Spremljalo ga je več kot 100.000 protestnikov, zato so iz varnostnih razlogov pot plamenice skozi mesto skrajšali in jo peljali le v avtobusu. Foto: EPA
Olimpijski stadion v Pekingu
Kitajska se na očitke o spoštovanju človekovih pravic in pozivom k bojkotu odprtja iger ne odziva. Mirno gradi svoj ponos, osrednji olimpijski stadion, zaradi posebne gradnje imenovan 'Gnezdo'. Foto: EPA

MMC je za mnenje povprašal Braneta Dmitroviča, saj je predsednik komiteja Janez Kocjančič trenutno v Pekingu, kjer poteka zasedanje nacionalnih olimpijskih komitejev. Tam je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge dejal, da pot olimpijske bakle v San Francoscu ni bil "brezskrbna, vesela zabava", kar je upal, da pa je bilo v primerjavi s kaosom v Londonu in Parizu vse skupaj "še kar v redu".

Kakšen je odziv Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) na proteste, ki spremljajo pot olimpijske plamenice?
OKS se je tako kot vsi drugi nacionalni olimpijski komiteji sveta skupaj z Mednarodnim olimpjskim komitejem pridružil pozivu kitajski vladi, da na miren način reši nemire v Tibetu. Olimpijski ogenj simbolizira prijateljstvo in mir med narodi, zato so pritiski in nasilje ob prenosu olimpijskega ognja v naprotju s temeljnimi idejami olimpijskega gibanja.

Se OKS strinja z bojkotom odprtja olimpijskih iger v Pekingu? Bo dal glede tega slovenskemu političnemu vrhu kakšna priporočila?
Slovenski olimpijski komite ne podpira ideje o bojkotu olimpijskih iger, ker to ne prinaša nikakršnih rešitev. Slovenski politični vrh bo sam sprejel odločitev, ali bo odprtje olimpijskih iger spremljal v Pekingu ali v Ljubljani.

137.000 kilometrov dolga pot olimpijskega ognja:
- 24. 3., Olimpija: prižig olimpijskega ognja
- 6. 4., London: več tisoč protikitajskih
protestnikov, nasilje
- 7. 4., Pariz: zaradi protestov ogenj večkrat
ugasne
- 9. 4., San Francisco: tek skrajšan na 90
minut
- sledijo Buenos Aires, Islamabad, New
Delhi, Džakarta, Canberra, Seul ...
- 8. 8., Peking: olimpijski ogenj se vrne v
Peking

Menite, da so šli protesti čez mero dovoljenega in že prešli na poseganje politike na športno področje?
Olimpijsko športno gibanje zavrača vsakršno nasilno udejstvovanje, zato so agresivne akcije ob prenosu olimpijskega ognja, simbola miru, četudi iz humanih razlogov, vredne določenega zavračanja. Kljub temu največjega športnega dogodka na svetu ne moremo obvarovati pred določenimi političnimi vplivi.

Nekateri nacionalni odbori so predlagali, da v prihodnje olimpijska plamenica ne bi več potovala po svetu. Kakšno je vaše mnenje glede tega predloga?
Seveda tak predlog ne rešuje izvornih problemov, zaradi katerih nastajajo protesti ob prenosu olimpijskega ognja. Izvorna ideja olimpijskega ognja je veliko bolj plemenita, da bi jo lahko na tak enostaven način preskočili. Očitno pa se je zastavljen projekt prenosa ognja tokrat v ideji univerzalnosti izgubil, kar pa je posledica tudi političnih dogodkov v Tibetu.

Kakšen je namen zasedanja Mednarodnega olimpijskega komiteja v Pekingu?
Te dni poteka v Pekingu redna generalna skupščina Svetovnega združenja nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC), na kateri prisostvujejo predsedniki 205 nacionalnih komitejev. To združenje ne smemo enačiti z Mednarodnim olimpijskim komitejem. Tokratno zasedanje je poleg svojega rednega dela, namenjeno tudi poročanju o pripravljenosti kitajskih prirediteljev za bližnje olimpijske igre.

A. P.