Generalni sekretar ZN-a je preveč zaposlen, da bi prišel na uvodno slavnost olimpijade. Foto: MMC RTV SLO
Generalni sekretar ZN-a je preveč zaposlen, da bi prišel na uvodno slavnost olimpijade. Foto: MMC RTV SLO

Kot je sporočila tiskovna predstavnica ZN-a, je generalni sekretar že pred meseci, še pred protikitajskimi protesti, ki potekajo po svetu, kitajsko vlado obvestil, da se zaradi svojega urnika ne bo mogel udeležiti uvodne slavnosti.

Olimpijski ogenj, ki ga na poti po svetu spremljajo protesti zaradi kitajskega nasilnega zatrtja protestov v Tibetu in njenega odnosa do človekovih pravic, je prispel v Buenos Aires.

Protesti povzročili krizo
Tibetanski verski voditelj dalajlama je v četrtek ponovil, da si Kitajci zaslužijo organizacijo olimpijskih iger, protestniki pa imajo pravico, da nenasilno izražajo svoje mnenje. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacques Rogge je menill, da so protikitajski protesti povzročili "krizo", a da si bodo poletne igre v Pekingu "opomogle". Hkrati je Kitajsko pozval, naj spoštuje svojo "moralno obvezo" in izboljša človekove pravice pred igrami.

Kitajska je upala, da se bo MOK izognil "nepomembnemu političnemu dejavniku". Peking trdi, da je Tibet del Kitajske; kar se tam dogaja, je notranja zadeva suverene države.

Nobelova nagrajenka opozarja na Tibet
Po Argentini bo olimpijska bakla odšla v Tanzanijo, kjer bo nadaljevala svoje potovanje. Kenijska nobelova nagrajenka za mir Wangari Maathai je sporočila, da ne bo med nosilkami ognja, kot je bilo sprva načrtovano, ker je zaskrbljena zaradi "dogodkov, ki se v Tibetu dogajajo že dolgo". Dodala je, da še vedno podpira kitajsko organizacijo iger, a želi "videti državo, ki je izzvana, da se na izziv odzove ter izboljša okolje in svet na splošno".

T. V.