Dolžnosti predsednika države je prevzel dosedajšnji podpredsednik Michel Temer. Foto: Reuters
Dolžnosti predsednika države je prevzel dosedajšnji podpredsednik Michel Temer. Foto: Reuters
Dilme Rousseff
Senat je predsednico Dilmo Rousseff začasno odstavil zaradi očitkov, da je poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke. Foto: EPA

Po začasni odstavitvi predsednice Dilme Rousseff je Temer predstavil 22 ministrov, dva mora še imenovati. Po prevzemu položaja je obljubil poenotenje države z desnosredinsko vlado "narodne rešitve". Glede na to, da v njej ni ne predstavnikov žensk niti mulatov, mesticev ali temnopoltih - obe skupini namreč predstavljata okoli polovico prebivalstva - se postavlja vprašanje, koliko enotnosti bo lahko prinesla.

"To je vlada belih moških," je poudaril analitik Ivar Hartmann, strokovnjak za javno pravo v FGV-ju v Rio de Janeiru. Prvič od diktature med letoma 1964 in 1985 v brazilski vladi ni niti ene ženske. Dejstvo je toliko bolj pomenljivo, saj je bila Dilma Rousseff prva predsednica v zgodovini Brazilije in ena najvplivnejših žensk na svetu.

V vladi Dilme Rousseff 15 ministric
Rousseffova, ki je izstopala v prevladujoči moški brazilski politiki, sicer ni bila znana kot feministka, a v času njenega predsedovanja so sprejeli prelomni zakon za zaščito žensk pred nasiljem v družini in uvedli kvote za temnopolte študente na univerzah.

Obe skupini prebivalstva sta imeli tudi predstavnike v njenem ožjem krogu. V času svojih dveh predsedniških mandatov - njen drugi štiriletni mandat je bil v četrtek z začetkom postopka odstavitve prekinjen skoraj na polovici - je imela 15 ministric. Ena med njimi je bila Nilma Lino Gomes, prva temnopolta dekanka zvezne univerze, ki je nato postala ministrica za ženske, človekove pravice in rasno enakost. Čeprav prioriteta Rousseffove ni bila sprememba prevladujoče moške politike, je bila za mnoge ženske navdih zaradi svojih dosežkov, navaja AFP.

Začasna odstavitev predsednice
Dilma Rousseff (68), ki je glasovanje za začetek postopka odstavitve označila za državni udar, je že pred četrtkom dejala, da je imel seksizem v večinsko moškem kongresu ključno vlogo pri potrditvi postopka odstavitve. Tudi kritiki poudarjajo, da je imela kampanja proti njej ob ideološkem tudi močan seksističen ton. Geslo "Čao, draga", ki so ga uporabljali podporniki odstavitve, ima namreč v portugalščini pokroviteljski pomen, še posebej, ko so ga poslanci v sovražno nastrojenem senatu vedno znova ponavljali, ko so glasovali proti njej.

Senat, zgornji dom kongresa, je v četrtek izglasoval njeno začasno odstavitev za 180 dni in s tem sprožil proces njene odstavitve zaradi očitkov, da je poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank, in to prikazovala kot proračunske prihodke. Sama trdi, da so tako delali tudi njeni predhodniki.

Z začasno odstavitvijo Rousseffove se sicer končuje tudi 13-letna vladavina njene levo usmerjene Delavske stranke. Temer, ki prihaja iz desnosredinske stranke PMDB in ima podporo gospodarstva, je kabinet Roussefove popolnoma preoblikoval, odpustil je vse njene ministre in sestavil gospodarstvu naklonjeno vlado. Z njo se bo prvič sestal danes.