"Mogoče bomo še malo ostali ..." Američani so očitno tik pred priznanjem, da s hitrim vojaškim umikom ne bo nič do predsedniških volitev 2016 v ZDA. Foto: Reuters
Obrambni minister ZDA Ash Carter in predsednik Afganistana Ašraf Gani
Podaljšanju vojne misije v Afganistanu je naklonjen tudi novi predsednik Ašraf Gani, saj so boji s talibani vse ostrejši. Foto: Reuters

Novi obrambni minister ZDA Ash Carter je na prvem obisku v tujini v Kabulu priznal pomisleke in da je sprememba načrta umika povsem verjetna. Na skupni novinarski konferenci s predsednikom Afganistana Ašrafom Ganijem je namreč Carter dejal: "Naš cilj je, da se napreduje pri varnosti in se tega ne omaja z zmanjšanjem podpore. Predsednik Obama razmišlja o več možnostih, kako še povečati podporo varnostnim silam predsednika Ganija, pri čemer so mogoče tudi spremembe pri časovnem okviru umika sil ZDA."

Leto 2014 najbolj krvavo po letu 2001
Po Obamovem načrtu izpred let bi moralo biti do konca leta 2015 v Afganistanu samo še pet tisoč ameriških vojakov, na koncu leta 2016 pa samo še nekaj sto v okviru "normalne pristojnosti za varovanje veleposlaništva ZDA". Tudi afganistanski predsednik Gani je napovedal, da bo naslednji mesec ob obisku Washingtona izpostavil vprašanje ameriškega umika z željo časovnega zamika.

Lani so afganistanske varnostne sile utrpele težke izgube v bojih s talibani. Leto 2014 je bilo tako najbolj krvavo po letu 2001, ko je severno zavezništvo ob pomoči posredovanja ZDA in njenih zaveznikov strmoglavilo režim talibanov. Ob tem so se v zadnjih mesecih pojavile še številne oborožene skupine, ki prisegajo zvestobo zloglasni Islamski državi.

Se bodo končno začela pogajanja s talibani?
Napovedani umik iz Afganistana je sprožil tudi številne kritike v ZDA iz republikanskih vrst, kjer napadajo Obamo, da bo s tem uničil ves trud in žrtve v najdaljši vojni, ki so jo v svoji zgodovini bojevale ZDA.

Ash Carter je bil dolga leta drugi človek Pentagona in je osebno vpleten v afganistansko vojno. Tako je bil v soboto že na desetem obisku v Afganistanu, prvič v vlogi ministra. Pri tem sta bila tako Carter kot Gani prepričana, da je država zdaj najbližje miru v zadnjih 36 letih oz. vse od invazije Sovjetske zveze na državo. Ob tem oba visoka državnika nista hotela govoriti, ali se bosta tudi uradno začela pogajati s talibani, ki že dve leti ponujajo možnost pogajanj za končanje krvavega konflikta.