Foto: Reuters
Foto: Reuters

47-letni James Crumbley je bil spoznan za krivega mesec dni po tem, ko je bila nenaklepnega uboja obsojena njegova žena Jennifer Crumbley. Crumbley je bil obtožen v štirih primerih nenaklepnega uboja, po enega za vsako žrtev streljanja, ki ga je leta 2021 na srednji šoli v Oxfordu storil njegov sin.

Jamesu in Jennifer Crumbley bo kazen izrečena 9. aprila. Sprva naj bi jima sodili skupaj, a sta zahtevala ločeni sojenji. Za nenaklepni uboj je zagrožena kazen do 15 let zapora. Nobeden od njiju se na sodbo ni čustveno odzval.

Njun sin Ethan je bil v času streljanja star 15 let. Leta 2022 je na sojenju priznal krivdo v štirih točkah umora prve stopnje, decembra pa je bil obsojen na dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta.

"To je zelo grozljiv in redek primer," je na sojenju v sredo med sklepnimi besedami poroti povedala tožilka okrožja Oacklad v Michiganu Karen McDonald. Dejala je, da je oče James Crumbley spregledal več opozorilnih znakov. Prezrl je sinove duševne težave, ni mu zagotovil pomoči ter orožja v družinski hiši ni varno hranil.

"Starši bi lahko tragedijo preprečili že z najmanjšim prizadevanjem," je dejala tožilka in dodala, da je bilo streljanje "mogoče predvideti in preprečiti".

Tožilka je na sodišču predstavila sporočila, ki jih je Ethan Crumbley poslal prijatelju, ter dnevniške zapise, ki jih je napisal v mesecih pred streljanjem, v katerih je tožil, da sliši glasove in si želi zdravniške pomoči, vendar ga je skrbelo, da ne bi bili njegovi starši "besni".

Ob neki priložnosti je Ethan, je navedla Karen McDonald, prosil očeta, naj ga pelje k zdravniku, vendar mu je oče "dal nekaj tablet in mu rekel, naj potrpi".

Po besedah odvetnice Mariell Lehman James Crumbley ni mogel predvideti, da bo njegov sin ustrelil svoje sošolce. "James ni vedel, da njegov sin preživlja težke čase," je Mariell Lehman povedala porotnikom. Sodišče ni predložilo dokazov, je dejala, da je oče poznal vsebino njegovih sporočil ali dnevnika,

Crumbley se na sodišču ni zagovarjal, v nasprotju s svojo ženo, ki je na sojenju krivdo skušala prevaliti na moža.

Strokovnjaki za varnost orožja upajo, da bo sojenje zakoncema Crumbley opozorilo staršem, naj bolj zavarujejo orožje v svojih domovih. Po vladnih raziskavah je približno 75 odstotkov strelcev v šolah orožje dobilo doma.

"Pomagajte mi"

Sorodna novica Mama mladoletnega strelca obsojena za uboj, ker ji ni uspelo preprečiti sinovega strelskega pokola

Po navedbah tožilstva je James Crumbley pištolo, s katero je njegov sin ustrelil štiri sošolce, kupil štiri dni pred streljanjem 30. novembra 2021. Na dan streljanja je učiteljica odkrila Ethanove risbe, na katerih je poleg risb pištole, nabojev in okrvavljenega človeka zapisal "Kri povsod", "Moje življenje je nekoristno" in "Moje misli se ne ustavijo – pomagajte mi".

Zakoncema Crumbley, ki so ju poklicali v šolo, so povedali, da njun sin Ethan potrebuje svetovanje in da ga morata odpeljati domov. Vendar tega nista želela storiti, prav tako nista pregledala njegovega nahrbtnika ali ga vprašala, ali nosi orožje, so navedli tožilci.

Zakonca Crumbley sta trdila, da sta se z učitelji dogovorila, da Ethan lahko ostane v šoli in da nihče ni menil, da je nevaren.

Ethan Crumbley se je vrnil v razred in po odhodu na stranišče začel streljati.

Ameriška porota obsodila starša napadalca