Obama je odločen zapreti Guantanamo, a pred njim je še težka pot. Foto: EPA
Obama je odločen zapreti Guantanamo, a pred njim je še težka pot. Foto: EPA
Guantanamo - nočna mora tudi nove ameriške administracije. Foto: EPA
Obama si je želel zapreti oporišče v prihodnjih mesecih, a zdaj mu to preprečujejo celo predstavniki lastne stranke. Foto: EPA

Ameriški predsednik se ne strinja s tako komisijo, saj meni, da so obstoječe demokratične inštitucije dovolj močne za take preiskave. "Kongres lahko znova pregleda zlorabe naših vrednot in v teku je več preiskav glede stvari, kot so sporne metode zasliševanja," je dejal Obama.

V govoru se je Obama osredotočil na zapiranje zapora v vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi, ki ga je označil za "zgrešeni eksperiment" in "zmešnjavo", s katero je treba počistiti.

Obama je prepričan, da je Guantanamo oslabil ameriško nacionalno varnost in ZDA pridobil nove sovražnike. Obstoj zapora za teroristične osumljence je po njegovih besedah "ustvaril več teroristov kot pa jih je bilo kadar koli zaprtih v njem".

Zaskrbljene politike in javnost je skušal pomiriti z zagotovilom, da ne bodo izpustili nobenega osumljenca, ki bi lahko ogrožal Američane.

Kongresni "ne" predlogu Obame
Govor Obame je bil dan potem, ko je kongres zavrnil predsednikov predlog sredstev za zapiranje Guantanama. Demokrati v ameriškem senatu so sledili kolegom v predstavniškem domu, ki so se prestrašili kritik republikancev in se odločili, da črtajo sredstva za zaprtje Guantanama.

Predstavniški dom je pretekli teden potrdil predlog zakona, vrednega 96,7 milijarde dolarjev, za nadaljevanje vojn do 1. oktobra letos, vendar brez 80 milijonov dolarjev, kolikor jih je želela Bela hiša za začetek izvajanja ukaza Obame o zaprtju taborišča za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi do januarja 2010.

Republikanci so z redkimi izjemami proti zaprtju taborišča in so začeli strašiti Američane, da bo Obama v ZDA pripeljal nevarne teroriste.

Sporna selitev zapornikov v ameriške zapore
Obamova administracija namerava zapreti taborišče in 241 ujetnikov preseliti deloma na tuje, deloma v ameriške zapore, nekaj jih namerava izpustiti, nekaj pa jim bodo sodila posebna vojaška sodišča v Guantanamu. Nasprotovanje republikancev otežuje načrte administracije tudi za selitev ujetnikov v tujino.

Senatni odbor za razdeljevanje proračunskih sredstev je pretekli teden najprej potrdil 50 milijonov dolarjev za zaprtje Guantanama, zdaj pa bodo ta denar črtali. V sredo bo glasovanje o dopolnilu demokrata s Havajev Daniela Inouya in republikanca iz Oklahome Jamesa Inhofeja, ki prepoveduje selitev ujetnikov iz Guantanama na ameriško ozemlje.

McCain za zaprtje, a kritičen do Obame
Vodja senatnih demokratov Harry Reid je bil oster in je dejal, da ne bodo nikoli dovolili preselitve teroristov na ameriško ozemlje, s čimer je povedal to, kar mislijo republikanci. Izjema je senator iz Arizone John McCain, ki zagovarja zaprtje Guantanama, vendar je kritičen do Obame, ker je najprej napovedal zaprtje brez načrta, kar je omogočilo organiziranje opozicije.

Celo demokrat iz Illinoisa Dick Durbin, ki je zagotavljal, da to še ne pomeni konca načrta za zaprtje Guantanama, saj bodo denar našli pozneje, se je pritoževal, da jih je Obama spravil v neroden položaj, ko morajo braniti neznano. Obama naj bi sicer danes predstavil velik del svojega načrta za zaprtje Guantanama.

K. S./G. V.