Obama bo za drugi predsedniški mandat prisegel januarja prihodnje leto. Foto: EPA
Obama bo za drugi predsedniški mandat prisegel januarja prihodnje leto. Foto: EPA

Obami so pri reviji ta naziv podelili leta 2008 kot prvemu temnopoltemu predsedniku ZDA, letos pa si ga je prislužil kot "simbol in na nek način arhitekt nove Amerike".

Pri reviji so pojasnili, da so ZDA trenutno sredi velikih kulturnih in demografskih sprememb, Obama pa vse to simbolizira.

Izpostavili so, da je bil Obama prvi predsednik ZDA po Franklinu Delanu Rooseveltu, ki je prejel več kot 50 odstotkov glasov na dvojih zaporednih volitvah. Po letu 1940 je tudi prvi, ki je bil na predsedniški položaj znova izvoljen kljub 7,5-odstotni stopnji brezposelnosti.

"V letu 2010 je našel in oblikoval novo večino, slabosti spremenil v priložnosti, sredi velikih težav pa skušal vzpostaviti popolnejšo," so še navedli pri reviji.

Time za svojo osebnost leta tradicionalno izbere človeka oziroma ljudi ali stvari, ki so določeno leto najbolj zaznamovali v dobrem ali slabem pomenu.

V preteklosti so si ta naziv med drugim prislužili prvi mož Ameriške centralne banke (Fed) Ben Bernanke, pevec glasbene skupine U2 Bono in nekdanji ameriški predsednik George Bush mlajši.

Lani si je naziv prislužil neimenovani protestnik, ki je simboliziral vse tiste, ki so pomagali pri strmoglavljenju režimov v arabskem svetu kot tudi protestnike proti izkoriščanju finančnega kapitalizma v ZDA, protestnike proti vodstvu v Kremlju, pa tudi v Grčiji, Španiji in drugih delih sveta.

Letos pa so bili med favoriti tudi pakistanska najstnica Malala Jusafzaj, ki so jo zaradi njenega boja za pravico deklic do izobraževanja ustrelili talibani, egiptovski predsednik Mohamed Mursi ter nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in njegova žena, zdajšnja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton.