Leelah Alcorn je že pri 14 letih staršem povedala, da si želi biti dekle. Foto: AP
Leelah Alcorn je že pri 14 letih staršem povedala, da si želi biti dekle. Foto: AP
Bedenje ob samomoru transseksualne najstnice. Foto: AP

Obama se je s tem odzval na spletno peticijo, ki poziva k prepovedi spreobrnitvenih terapij in ki jo je v treh mesecih podpisalo več kot 120.000 ljudi.

Povod za peticijo je bil samomor Leelah Alcorn, 17-letne transseksualke, rojene kot Joshua Alcorn. Leelah je bila vzgojena v konservativni krščanski družini v Ohiu. Pri 14 letih se je staršem razkrila kot transseksualka, starši pa tega niso hoteli sprejeti, zavrnili so ji hormonsko terapijo in jo poslali na krščansko spreobrnitveno terapijo.

Ko je sošolcem razkrila, da jo privlačijo fantje, so jo starši izpisali iz šole in ji onemogočili dostop do družbenih omrežij. V svojem poslovilnem pismu je Leelah med glavnimi razlogi za samomor navedla osamljenost in odtujenost, za kar je krivila starše. "V miru bom počivala le, če nekega dne transseksualci ne bodo več obravnavani, kot sem bila jaz ... Moja smrt mora nekaj pomeniti. Popravite družbo. Prosim," je pozvala na koncu pisma.

Ubila se je decembra lani, ko je zakorakala na prometno avtocesto.

Za zaščito ameriške mladine
Nekatere konservativne skupine in verni zdravniki spreobrnitvene terapije podpirajo, medtem ko jih Obamova administracija ne.

"Tudi nas skrbi zaradi potencialno uničujočih posledic tovrstne terapije za življenja transseksualne in istospolno usmerjene mladine," je v odgovor na peticijo dejala svetovalka Bele hiše Valerie Jarrett. "V sklopu naše predanosti zaščititi ameriško mladino ta administracija podpira prizadevanja za prepoved uporabe spreobrnitvenih terapij za mladoletne."

Pri spreobrnitvenih terapijah uporabljajo svetovanje in molitev, da bi tako katolikom pomagali pri njihovih gejevskih vzgibih. "Menimo, da je sprememba še vedno mogoča. Ljudje se odločijo za terapijo, ker se lahko spremenijo, saj resnično deluje," je za New York Times razlagal družinski terapevt David Pickup. "Mi pomagamo ljudem odrasti v njihove pristne jaze."

A skupine za zaščito duševnega zdravja in gejevski aktivisti za terapije pravijo, da lahko povečajo tveganje za depresijo in samomor. Kalifornija in New Jersey sta sporne terapije že prepovedala, konservativnejše zvezne države, kot je Oklahoma, pa po drugi strani razmišljajo o njihovi legalizaciji, da bi jih tako zaščitili pred morebitnimi pravnimi zapleti.

Bela hiša ne poziva eksplicitno k ustavni prepovedi terapij po vsej državi, a so nasprotniki terapij vseeno pozdravili Obamovo angažiranost, saj je predsednikova podpora za mlade, ki se borijo s spolno identiteto, ključna.