Obama je od nesramnega kongresnika prejel osebno opravičilo. Foto: EPA
Obama je od nesramnega kongresnika prejel osebno opravičilo. Foto: EPA
Jimmy Carter
Carter meni, da pri kritiki Obame ne gre za iskreno nestrinjanje z njegovo politiko, ampak je v ozdaju rasizem. Foto: EPA

Ameriški predsednik je zadnje čase pod udarom kritik predvsem zaradi načrtovane reforme zdravstvenega sistema, s katero bi poskrbeli za milijone Američanov, ki so brez zdravstvenega zavarovanja. Obama si je reformo zastavil za eno od svojih prednostnih nalog, a je naletel na silovit odpor v taboru konservativcev, med katerimi nekateri kot v primeru državnega reševanja bank predsedniku očitajo "socialistična" nagnjena.

"Lažete, predsednik"
Da gre za zelo občutljivo vprašanje, dokazujejo tisoči protestnikov, ki so se prejšnji teden zbrali v Washingtonu in izrazili svoje nestrinjanje z načrti Obame, kot tudi izbruh člana predstavniškega doma Joeja Wilsona, ki je predsedniku med govorom v kongresu o zdravstveni reformi zakričal: "Lažete", medtem ko je Obama zagotavljal, da nezakoniti priseljenci ne bodo upravičeni do zavarovanja.

Siloviti besedni napadi na Obamo so nekdanjega predsednika Carterja spodbudili, da se je vmešal in del nasprotovanja enostavno pripisal rasizmu, saj po njegovem mnenju mnogi še vedno mislijo, da Afroameričan ni sposoben za vodenje ZDA.

Na Carterjeve izjave se je odzval tiskovni predstavnik Bele hiše, ki je odločno zavrnil, da bi kritika predsednika imela podlago v njegovi barvi kože, ampak gre po njegovem mnenju le za nestrinjanje z nekaterimi občutljivimi in težkimi odločitvami, s katerimi se spoprijema trenutna administracija.

Prvi spor zgladili s "pivom miru"
V nekaj tednih je to že drugič, da se je Obama nehote znašel v žgoči razpravi o rasizmu, a prvič si je bil zato v večji meri kriv sam, ko se je konec julija vmešal v spor o temnopoltem profesorju, ki ga je policija prijela na njegovem domu, ko je mislila, da gre za roparja. Priprti profesor je policiste obtožil rasizma, Obama pa neumnega obnašanja. Predsednik je pozneje obžaloval svoje besede, spor pa je skupaj s profesorjem in policistom zgladil kar na pivu na vrtu Bele hiše.