V Beli hiši upajo, da bo imenovanje novega vodje ameriške davčne službe malce pomirilo jezne Američane Foto: EPA
V Beli hiši upajo, da bo imenovanje novega vodje ameriške davčne službe malce pomirilo jezne Američane Foto: EPA
IRS
Ameriška davčna služba (IRS) je sicer neodvisna agencija, ki deluje v okviru finančnega ministrstva. Foto: EPA

IRS se je znašel v središču afere, ko so v javnost pricurljali podatki, da si je agencija pri svojem preiskovanju za tarčo vzela nekatere konservativne in do vlade kritične skupine, med njimi tudi gibanje čajank. Davčni upravi kritiki zdaj očitajo politično motiviranost, saj je pri svojem delu uporabljala uporabljala "neprimerna" politična merila.

Na afero se je že v sredo zvečer na tiskovni konferenci Bele hiše odzval ameriški predsednik Barack Obama, ki se boji, da bo afera zasenčila nekatere njegove ključne obljube, in je dejal, da gre za nesprejemljivo ravnanje, za katerega ni opravičila. V četrtek je pred novinarje stopil še enkrat in povedal, da ni vedel za ravnanje osebja IRS-a v pisarni v Cincinnatiju.

IRS bo vodil Daniel Werfl
Zaradi škandala je, dan potem, ko je svojo odstopno izjavo podal Steven Miller, odstopil tudi drugi človek agencije, vodja oddelka, ki je bil v središču afere, Joseph Grant. Za Millerjevega naslednika je Obama že imenoval 42-letnega davčnega strokovnjaka Daniela Werfla, ki naj bi delo začel že naslednji teden, agencijo pa naj bi najprej vodil do konca proračunskega leta.

Werflova glavna naloga bo povrniti zaupanje javnosti v agencijo, v Beli hiši pa upajo, da bo imenovanje novega vodje malce pomirilo jezne Američane. "Danny se je že dokazal kot učinkovit vodja, ki ga odlikujejo profesionalnost, integriteta in znanje," je povedal Obama in dodal, da je Werfl pravi človek za vodenje agencije v tako občutljivem času.

Bachmann: Afera je hujša od Watergatea
Škandala pa zlepa ne bodo pozabili republikanci. Afera se zdaj seli tudi na Kapitol, saj se mora Miller zagovarjati na zaslišanju pred ustreznim kongresnim odborom. Kongresniki naj bi Millerja zaslišali, zakaj ni ustrezno ukrepal, ko je leta 2012 izvedel za ravnanje oddelka v IRS-u, poskušali pa bodo ugotoviti tudi, če je Bela hiša o ravnanju vedela že prej.

Republikanska kongresnica Michele Bachmann je že izjavila, da je škandal večji od afere Watergate, ki je odnesla takratnega predsednika Richarda Nixona.

Glede prisluškovanja novinarjem se Obama ne bo opravičil
Obama se je odzval tudi na afero o prisluškovanju novinarjem ameriške tiskovne agencije AP in dejal, da bo potrebno najti ravnovesje med svobodo medijev in nacionalno varnostjo, ob tem pa je zatrdil, da se ne bo opravičil. "Ne bom se opravičil in mislim, da Američani od mene, kot vrhovnega poveljnika, pričakujejo, da bom zaskrbljen zaradi informacij, ki bi lahko ogrozile njihove misije ali življenja," je povedal Obama in dejal, da že poteka kazenska preiskava.

Ameriško pravosodno ministrstvo je prisluškovanje novinarjem AP utemeljilo z nekonkretnimi dokazi o ogrožanju nacionalne varnosti, kar pa pri AP zanikajo.