V Guantanamu ostaja še 107 zapornikov. Foto: EPA
V Guantanamu ostaja še 107 zapornikov. Foto: EPA

Peterica prihaja iz Jemna, vsi pa so bili v Guantanamu zaprti po 14 let, ne da bi bili kadar koli obtoženi kakšnega zločina. V postopku za izpustitev je trenutno še 17 zapornikov nižjega ranga.

ZDA so vladi ZAE hvaležne za sprejem zapornikov, ker jih to približuje cilju zaprtja Guantanama. ZAE so do zdaj sprejeli le enega zapornika iz Guantanama, in sicer svijega državljana leta 2008.

Obamove frustracije
Ameriški predsednik Barack Obama je zaprtje Guantanama, ki so ga odprli na začetku vojne proti terorizmu, da bi se izognili pristojnostim ameriških sodišč in ustave, napovedal kot prednostno nalogo že na začetku prvega mandata januarja 2009, a mu tega vse do zdaj nikakor ni uspelo izpeljati.

Kongres mu doslej ni dal denarja, da bi to izpeljal, sam pa se zaradi tega ni spuščal v morebitne proračunske blokade s kongresom. Zapor ameriške davkoplačevalce stane skoraj pol milijarde dolarjev na leto.

Guantanamo ostaja eno večjih jabolk spora med Obamovo administracijo in upornimi republikanci, za katere je ta zapor nujno potreben. Konec tedna je tako arizonski senator John McCain, nekdanji republikanski predsedniški kandidat in predsednik senatnega odbora za oborožene sile, zagrozil s sodno bitko, če bo Obama skušal zaobiti kongres in zapreti Guantanamo pred koncem svojega mandata.