V ZDA Obami še vedno kaže bolje kot Romneyju - a prednost se naglo topi. Foto: EPA
V ZDA Obami še vedno kaže bolje kot Romneyju - a prednost se naglo topi. Foto: EPA
Obama (na fotografiji z ženo Michelle) je svojo predsedniško kampanjo začel maja v Ohiu. Foto: EPA

Pomembna dejavnika, da je tako, sta razočaranje nad enostransko zunanjo politiko in kontroverzni napadi brezpilotnih letal.
Raziskovalni center Pew je anketo o predsedniku ZDA in njegovi politiki izvedel v 21 državah. Rezultat je jasen: priljubljenost Nobelovega nagrajenca za mir je močno upadla po vsem svetu, posledično pa je hud padec doživelo tudi svetovno zaznavanje ZDA kot celote.

Medtem ko v EU-ju javno mnenje o Obami še vedno ostaja po večini pozitivno (80 odstotkov v primerjavi s 86 leta 2009), pa so v muslimanskih deželah zaznali najnižjo podporo (24 odstotkov, leta 2009 33). A daleč najbolj se je mnenje javnosti spremenilo na Kitajskem, kjer je Obamova priljubljenost v zadnjih treh letih padla na vsega 24 odstotkov.

Sodeč po ugotovitvah raziskave so glavni razlog Obamovega padca priljubljenosti ameriški protiteroristični ukrepi. Vse države, zajete v raziskavo, namreč poročajo o dramatično nižji podpori zunanje politike ZDA. Nekakšno splošno prepričanje je, da ZDA delujejo enostransko in ne upoštevajo interesov drugih držav. Američani tega mnenja ne delijo, saj jih kar tri četrtine meni, da interesi drugih držav igrajo veliko vlogo v oblikovanju zunanje politike ZDA.
Kontroverzni napadi letal
Večina držav tudi precej ostro nasprotuje ameriškim napadom brezpilotnih letal, ki imajo za tarčo muslimanske voditelje v Pakistanu, Jemnu in Somaliji. Washington vztraja, da so napadi, v katerih je bilo že kar nekaj civilnih žrtev, nadvse učinkoviti pri spopadanju z uporniki.

Raziskava je pokazala tudi, da je zaupanje v ameriško gospodarstvo vse manjše, kot novo svetovno finančno supersilo pa jih večina vidi Kitajsko. Še leta 2009 je 42 odstotkov vprašanih za svetovno finančno velesilo označilo ZDA, Kitajska je bila na 22 odstotkih. Zdaj jih 43 odstotkov vidi v tej vlogi Kitajsko (ZDA 36 odstotkov).

A kljub razočaranju nad Obamovo politiko, ga večina držav še vedno podpira, ko pride do novembrskih volitev v ZDA. Je pa opazen močan porast tistih, ki jim je povsem vseeno, ali je v Beli hiši Obama ali pa njegov republikanski izzivalec Mitt Romney.