Obama je med predsedniško kampanjo v intervjuju prvič jasno izrekel svojo podporo porokam istospolnih. Foto: Reuters
Obama je med predsedniško kampanjo v intervjuju prvič jasno izrekel svojo podporo porokam istospolnih. Foto: Reuters
Obama podpira istospolne poroke

Poznavalci napovedujejo, da bi tudi vprašanje porok istospolnih parov lahko postalo pomembna tema v predsedniški tekmi. Najverjetnejši republikanski kandidat Mitt Romney je v sredo v Oklahomi že dejal, da je po njegovem mnenju poroka zveza med moškim in žensko, poroča CNN.

Mnenje povedal v intervjuju
Obama je svojo podporo izrazil v odgovoru na neposredno vprašanje v intervjuju za ABC News. "Prepričan sem, da morajo istospolni pari imeti priložnost za poroko," je dejal.

Podrobneje je svoje misli opisal na blogu, objavljenem na svoji spletni strani. "Vedno sem verjel, da bi morali homoseksualce obravnavati enakovredno in pošteno. Do zdaj sem bil zadržan pri uporabi besede poroka, saj sem prepričan, da vzbudi močna tradicionalna in verska čustva, zato sem menil, da je dovolj, če imajo istospolni pari pravico do sklenitve civilne zveze," je zapisal.

Stališče spremenil ob otrocih in vojakih
Njegovo stališče pa se je spremenilo med razpravo o politiki "ne sprašuj, ne govori", ki je veljala v ameriški vojski in po kateri homoseksualci niso smeli početi ničesar, kar bi izdajalo njihovo spolno opredeljenost. Prav tako mu je nov pogled odprlo to, da imata hčerki Malia in Sasha prijatelje, katerih starši so homoseksualci, in otroci ne razumejo, zakaj se ti ne morejo poročiti.

"Ugotovil sem, da nedopuščanje poroke ljubečim istospolnim parom v njihovih očeh in v očeh njihovih otrok pomeni, da niso enakopravni državljani."

Prepovedane so v 29 državah
V Severni Karolini so nasprotniki istospolnih porok dosegli, da se bo prepoved zapisala v njihovo ustavo, čeprav je bila že do zdaj določena v zakonu. Istospolnim parom sta svojo podporo izrazila nekdanji predsednik Bill Clinton in podpredsednik Joseph Biden, medtem ko je predsednik Obama dejal, da svoje mnenje še oblikuje. Kritiki so trdili, da se ne želi izreči zaradi predsedniške kampanje, ki je v polnem zamahu. Zdaj je to storil in s tem postal prvi predsednik v zgodovini ZDA, ki je podporo izrazil v času predsedovanja.

Zadnja Gallupova anketa je pokazala, da 50 odstotkov Američanov podpira poroke med istospolnimi, 48 odstotkov pa jim nasprotuje. Vendar gre za nacionalno anketo, ki ne kaže podobe v posameznih zveznih državah. Poroke so dovoljene v sedmih zveznih državah in prestolnici Washington. Z ustavo pa so prepovedane v 29 zveznih državah.

Obama podpira istospolne poroke