Fritzl je priznal, da je dolga leta zlorabljal hčer. Foto: Reuters
Fritzl je priznal, da je dolga leta zlorabljal hčer. Foto: Reuters
Kopalnica v kletnem stanovanju, kjer je bila hči zaprta 24 let. Foto: Reuters
Ozki hodniki v kleti, v katero so policisti vstopili, potem ko jim je Fritzl dal kodo skrivnih vrat. Foto: Reuters
Pozornost avstrijskih medijev je usmerjena na dogajanje v Amstettnu. Foto: EPA
Forenziki preiskujejo kletne prostore. Foto: EPA
Avstrija v šoku

Mesto Amstetten, približno 130 kilometrov zahodno od Dunaja, je v šoku: nihče ni niti slutil, kaj se dogaja za zidovi spoštovane družine. Upokojeni inženir Fritzl je v kletnih prostorih, kjer je danes 42-letna Elisabeth z njunimi tremi otroki živela kar 24 let, uredil pravo stanovanje: spalnico, kuhinjo in kopalnico. Policija je prostore odkrila, potem ko ji je Josef povedal kodo, s katero so odprli skrivna vrata. Mediji so Fritzlov dom poimenovali "hiša groze".

Fritzlov je policija aretirala zaradi suma incesta in ujetništva. Sprva je zavračal pogovor s policijo, pozneje pa si je premislil in razkril kodo za dostop v kletne prostore. Policija je Fritzla opisala kot "dinamičnega, šefovskega in avtoritarnega".

Do kletnega stanovanja, prizorišča dolgoletnih grozljivosti, so policisti prišli po zelo ozkem hodniku in skozi majhna vrata."Vse je zelo, zelo ozko in žrtev, mati sedmih oz. šestih otrok, je povedala, da je Josef stanovanje po malem širil z leti," je dejal policijski načelnik Franz Polzer. Edini vir informacij v kleti sta bila televizija in radio.

Elisabeth je rodila sedem otrok, trije so živeli z njo, trije pa z očetom oz. dedkom in babico, medtem ko je sedmi umrl nekaj dni po rojstvu. Trije otroci, ki so živeli z Elisabeth v kleti, niso nikoli videli dnevne svetlobe do pred nekaj dnevi, ko so bili osvobojeni.

Kerstinina bolezen odprla Pandorino skrinjico
Elisabeth, ki je policiji razkrila zgodbo šele, ko so ji zagotovili, da se ji ne bo treba nikoli pogovarjati z očetom, je zdaj v zdravniški oskrbi, prav tako njenih šest otrok. Zgodba je prišla na plano, ko je 19-letna Kerstin, ki je poleg 18-letnega Stefana in 5-letnega Felixa v kleti živela z materjo, pred devetimi dnevi hudo zbolela. Oče oz. dedek jo je odpeljal v bolnišnico, kjer je dejal, da jo je našel nezavestno pred vrati doma.

Zdravniki so želeli odkriti čim več o njeni zdravstveni preteklosti, zato so želeli najti njeno mater, ki so jo pogrešali vse od 28. avgusta 1984. Josef se je odločil izpustiti Elisabeth in oba fanta, ki sta takrat prvič videla dnevno svetlobo, 67-letni ženi Rosemarie, ki naj ne bi vedela za moževa grozodejstva, pa je dejal, da se je Elisabeth po 24 letih odločila vrniti domov. Policija je Josefa kmalu zatem aretirala in začel se je razkrivati klobčič grozljive zgodbe.

Elisabeth so pogrešali od 28. avgusta 1984, ko sta starša, ki imata poleg nje še pet otrok, prijavila njeno izginotje. Mesec dni pozneje naj bi njeni starši prejeli pismo, v katerem jih prosi, naj je ne iščejo, policija pa je domnevala, da se je pridružila sekti in je prenehala s preiskavo. A kot je policiji povedala Elisabeth, je bil to prvi dan dolgoletnega ujetništva: oče jo je takrat omamil, jo zvezal z lisicami in zaprl v klet. Zlorabljati naj bi jo začel, ko je bila stara 11 let.

Trikrat našla zapuščene otroke
Hči je očetu rodila sedem otrok, med njimi dvojčka, od katerih je eden umrl le nekaj dni po porodu. Kerstin, Stefan in Felix so z njo živeli v ujetništvu, 12-letnega Alexandra, 14-letno Moniko in 16-letno Liso pa je Josef skupaj z ženo Rosemarie posvojil, potem ko naj bi jih našla zapuščene pred hišo. Poleg naj bi bilo vsakič sporočilo njihove matere, da ne more skrbeti zanje.

Zdaj se je izkazalo, da je Josef Elisabeh prisilil, da je napisala sporočilo. V pismu, ki ga je pustila ob Lisi, naj bi zapisala, da ima že hčerko in sina, v zadnjem pismu ob Alexandru pa, da je decembra 2002 rodila še enega sina.

Trojica vestnih učencev
Kot pravijo na šoli, ki so jo obiskovali Alexander, Monika in Lisa, so vsi trije zelo pridni in vestni učenci in zdelo se je, da živijo običajno družinsko življenje. "Otroci se obnašajo zelo lepo in imajo zelo dobre ocene." Otroci in Elisabeth so zdaj v zdravniški oskrbi: Kersin se na intenzivnem oddelku še vedno bori za življenje, preostalih pet otrok pa je skupaj z mamo v rokah psihologov.

Na videz srečna in ljubeča družina
Po besedah sosedov, naj bi imela zakonca Fritzl poleg Elisabeth še pet otrok, nekateri skupaj z družinami živijo v bližini. "Gospo sem videla skoraj vsak dan, ko je peljala otroke v šolo. Zdelo se je, da so ljubeča družina," je dejal eden od sosedov, medtem ko soseda dodaja: "Gospod Fritzl se je, kadar koli si ga videl, zdel nenevaren starejši gospod. Nihče ne bi mogel uganiti resnice."

Škandal za škandalom
Avstrijo zadnja leta pretresa škandal za škandalom. Leta 2005 je veliko prahu dvignil primer matere, ki je umorila svoje štiri otroke: v zamrzovalniku v hiši v Gradcu so takrat policisti našli dve trupli dojenčkov, med preiskavo hiše pa so odkrili še dve trupelci.

Februarja 2007 je v javnost prišla zgodba o treh deklicah, ki jih je mama zaprla za sedem let, zdaj pa, ko se je vsaj malo polegel prah okoli Natasche Kampusch, ki jo je osem let zadrževal ugrabitelj, je na plano prišla še grozlivejša zgodba. Avstrijska javnost se sprašuje, kako je možno, da v omenjenih primerih ni nihče nič opazil, in na oblasti se je usul plaz kritik.

"Skupnost Amstettena naj se utopi v sramoti...sosedje si zakrivajo oči," je zapisano v uvodniku časopisa Österreisch, medtem ko dnevnik Der Standard piše, da se mora vsa država vprašati, kaj gre resnično fundamentalno narobe.

Kampuscheva ponuja pomoč
Zdaj 20-letna Kampuscheva je žrtvam ponudila pomoč in je za avstrijski radio celo povedala, da se je z njimi pripravljena pogovoriti. "Predstavljam si, da je težko za obe, mater otrok in ženo izprijenca, iti skozi to." je dejala Kampuscheva, ki je Elisabeth pripravljena pomagati tudi z denarjem iz donacij, ki jih je sama prejela.

K. T.

Avstrija v šoku