Strogi varčevalni ukrepi, ki jih je zahtevala t. i. trojka, so številne Portugalce pognali na ulice. Foto: EPA
Strogi varčevalni ukrepi, ki jih je zahtevala t. i. trojka, so številne Portugalce pognali na ulice. Foto: EPA
Portugalska izstopila iz t.i. programa pomoči

Portugalska si je z odločnimi reformami znova pridobila suverenost, a gre za suverenost delati prave stvari. Če bo zastala ali delala napake, ji bodo finančni trgi spet vzeli del suverenosti. To je te dni dejal vir v Bruslju in priznal, da je tudi trojka delala napake. Sredi programa so državi napovedali višjo rast, kot jo je nato dosegla - a to ni bila posledica prestrogih varčevalnih ukrepov, se branijo, ampak napačne ocene zunanjega okolja.

Portugalska je naredila ogromno reform, a jih je tudi potrebovala največ, dodajajo. Vsaj desetletje se je spopadala z nekonkurenčnostjo, prezadolženostjo podjetij in nepripravljenostjo na reforme, kar so trgi kaznovali z nesprejemljivo ceno zadolževanja. Zdaj so njene desetletne obveznice na ravni 3,7 odstotka, dve desetinki nad slovenskimi na primer.

Rast ostaja šibka, dolg 130 odstotkov BDP-ja
Država je spremenila model rasti in povečala delež izvoza, a rast ostaja šibka, v prvem četrtletju letos se je gospodarstvo znova skrčilo. Dolga ostaja skoraj 130 odstotkov BDP-ja, tretji najvišji v Uniji. Po reformi trga dela je brezposelnost začela padati, a ostaja 15-odstotna. Verjamem, da bo boleča izkušnja programa ohranjala napetost, potrebno za nadaljevanje reform, pravi bruseljski vir.

Za Portugalce je odhod trojke olajšanje, iz programa izstopajo brez previdnostnega posojila. Medtem ko v vladi odpirajo šampanjce in program označujejo za uspeh, se opozicija zgraža, češ da je to žalitev armade brezposelnih in revnejših ter predvsem 200 tisoč tistih, povečini mladih in izobraženih, ki so se med programom izselili.

Ljudje, kot pravi portugalski kolega, sovražijo trojko, a zanjo povečini krivijo domače politike. In so se bodisi vdali v usodo bodisi podali v tujino.

Portugalska izstopila iz t.i. programa pomoči