Porušena Gaza čaka na obnovo. Foto: EPA
Porušena Gaza čaka na obnovo. Foto: EPA
Slovenski predsednik se bo v petek srečal s palestinskim kolegom Mahmudom Abasom. Foto: EPA
Olmert in Mitchell
Olmert (desno) s posebnim odposlancem Mitchellom. Foto: EPA

Ob tem naj bi Olmert Abasu ponudil tudi prenos pristojnosti nad arabskimi četrtmi v vzhodnem Jeruzalemu pod palestinsko suverenost, kar je izraelski premier razkril med srečanjem s posebnim odposlancem ameriškega predsednika za Bližnji vzhod, Georgeem Mitchellom. Po poročanju izraelskega časnika Jediot Aharonot naj bi Olmert Mitchellu povedal, da bo moralo svoje domove zapustiti 60.000 od 250.000 judovskih naseljencev na Zahodnem bregu. Ta številka naj bi bila del zaveze Palestincem v pogovorih o dokončnem mirovnem dogovoru, o katerem sta se izraelska in palestinska stran pogajali lani.

Združeni narodi so pozvali k zbiranju 613 milijonov dolarjev pomoči za prebivalce Gaze.

Olmert naj bi ponudil tudi umik z večine zasedenih ozemelj na meje izpred šestdnevne vojne leta 1967, v kateri je Izrael zasedel Zahodni breg, vzhodni Jeruzalem in Gazo. Pri tem naj bi opravil revizijo meja tako, da bi lahko večje skupine judovskih naselbin priključili judovski državi, v zameno pa naj bi novonastali palestinski državi predali enak delež ozemlja na jugu države.

Po poročanju časnika naj bi Palestinci zavrnili podpis načelnega dokumenta z navedenimi zavezami.

Kljub novemu izbruhu nasilja v Gazi bo slovenski predsednik Danilo Türk v petek odšel na obisk v Ramalo, kjer se bo srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Novo nasilje na Bližnjem vzhodu
Izraelska letala so ponoči bombardirala neki proizvodni obrat, potem ko so Palestinci na jug Izraela izstrelili dve raketi. Na Bližnjem vzhodu je še vedno posebni odposlanec ameriškega predsednika Baracka Obame, George Mitchell, ki se je v sredo srečal z izraelskimi oblastmi, zdaj pa bo govoril še s palestinsko stranjo.

Türk kljub nasilju na Bližnji vzhod
Tomo Juvan iz urada predsednika je za MMC dejal, da se kljub zadnjim dogodkom predsednik odpravlja na uradni obisk na Bližnji vzhod. Türka bo na poti spremljal zunanji minister Samuel Žbogar. Türk naj bi zvečer odpotoval v Tel Aviv, v petek zjutraj pa se bo iz Jeruzalema odpeljal v Ramalo.

Türk bo tako vrnil obisk palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu, ki je bil v Sloveniji 3. julija lani. Prvotno je bil obisk predviden za 6. januar, a ga je Türk zaradi izraelske ofenzive v Gazi preložil. Palestinska stran je predlagala 30. januar, s čimer se je Türk strinjal. Slovenski predsednik je sicer med ofenzivo opravil več telefonskih pogovorov z voditelji na območju in zunaj njega. Glavni temi pogovorov bosta humanitarna pomoč in prihodnost bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Kot je dejal Türk pred odhodom, gre njegov obisk v političnem smislu razumeti kot dejanje solidarnosti majhne države, kot je Slovenija, s palestinskim ljudstvom. EU bi moral po predsednikovem mnenju v prihodnje igrati dejavnejšo politično vlogo. Slovenija je prek Agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) namenila prebivalcem Gaze 50.000 evrov, v sodelovanju z misijo EUPOl COPPS pa pripravlja projekt usposabljanja palestinskih forenzičnih izvedencev.

Po 22-dnevni ofenzivi, v kateri je umrlo 1.300 Palestincev, več kot 5.400 pa je bilo ranjenih, je nastopilo krhko premirje, ki pa je bilo v zadnjih dneh prekinjeno.

K. T.