Pripadnik plemena Navajo zre v sončni zahod. Navaji so med mnogimi plemeni, ki zdaj protestirajo proti uporabi imena Geronimo za akcijo proti bin Ladnu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pripadnik plemena Navajo zre v sončni zahod. Navaji so med mnogimi plemeni, ki zdaj protestirajo proti uporabi imena Geronimo za akcijo proti bin Ladnu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Najslavnejši portret Geronima. Foto: Wikipedia
Bin Laden se je dolgo časa skrival v afganistanskih jamah sredi gorovja Tora Bora. Geronimo se je ameriški vojski večkrat izmuznil v pogorje Sierra Madre. Foto: EPA
Ameriška vlada ni imela nobenih težav z evokacijo Divjega zahoda. O tem priča tudi veliko poulično slavje ob smrti bin Ladna. Išče se, 'Živ ali mrtev' - bolj so ga hoteli mrtvega. Foto: EPA
Ameriška vojska rada uporablja indijanske izraze za poimenovanje svojega orožja ali helikopterjev. Na sliki vojaški helikopter Apache (Apač). Foto: EPA

A za ameriške Indijance obstaja ena pomembna razlika: Geronimo je bil junak - ne pa terorist. Tako da so oni zgroženo sprejeli podatek, da je ameriška vojska uporabila ime njihovega cenjenega poveljnika. Kot piše AP, pljunek v obraz, ki je izzval izjave neodobravanja plemenskih voditeljev, ploho jeznih komentarjev na spletnih straneh in pismo poglavarja Geronimovega plemena, ki predsednika Obamo poziva, naj se opraviči.

Številni Indijanci pravijo tudi, da čeprav so jezni, niso presenečeni, češ da je skrivno ime le še ena žalitev v dolgi, burni zgodovini z zvezno vlado. "Tako dolgo nas že zatirajo, da preprosto ni več pomembno," je dejal Leon Curley iz plemena Navajo v Novi Mehiki in mornariški veteran. "Vlada počne, kar hoče, ko to hoče. Zmerjanje ne bo nikdar ponehalo. A ko dobro pomisliš, to je žalitev."

"Zgrešene predstave"
Celo Jeff Houser, predsednik Geronimovega plemena Apačev iz Fort Silla, je v svojem pismu Obami navedel, da odločitev za skrivno ime ni temeljila na zlobi, ampak na dolgotrajajočem kulturnem "kratkem stiku". "Prepričani smo, da je uporaba imena Geronimo za šifro za Osamo bin Ladna temeljila na napačno razumljenih in zgrešenih zgodovinskih perspektivah Geronima in njegovega oboroženega boja proti ameriški in mehiški vladi," je zapisal Houser. "Toda enačiti Geronima ali kateri koli drug indijanski lik z Osamo bin Ladnom, množičnim morilcem in strahopetnim teroristom, je boleče in žaljivo za naše pleme in za vse avtohtone Američane."

Bela hiša je vsa tovrstna vprašanja preusmerila na obrambno ministrstvo, ki je sporočilo, da ni imelo nobenega namena užaliti Indijancev. Skrivnega imena operacije proti Bin Ladnu sicer ni želelo pojasniti, so pa dejali, da so skrivna imena navadno izbrana naključno in omogočajo tistim, ki so vpleteni v misiji, da komunicirajo med seboj, ne da bi izdali preveč informacij svojim nasprotnikom. Vojska ZDA ima dolgo tradicijo poimenovanja orožij in heliopterjev (denimo Comache in Apache) po ameriških indijanskih plemenih, poglavarjih in artefaktih, češ da gre za "način počastitve ameriške dediščine bojevništva".

Geronimo!
Vojska ima tudi zgodovino z besedo "Geronimo" - ameriški padalci v drugi svetovni vojni so jo začeli uporabljati kot bojni klic. Mogoče je, da so izraz pobrali iz filma Geronimo!, ki je premiero doživel v začetku 40. let.

Razlog za uporabo imena v primeru bin Ladna je predmet številnih ugibanj. Nekateri menijo, da je to zato, ker se je vodji Al Kaide, tako kot Geronimu, uspelo tako dolgo izogibati prijetju. Spet drugi menijo, da je to zato, ker sta bila v očeh vlade oba terorista, nekateri pa so mnenja, da je gverilski tip napada na utrdbo bin Ladna odseval vojaške tehnike Apačev.

Kakršen koli je razlog že bil, mnogi v indijanskih rezervatih menijo, da je bilo to skrivno ime preprosto ponesrečena izbira, ki je spet odprla stare rane. "Ime Geronimo je verjetno najprepoznavnejše indijansko ime na svetu in ta primerjava služi le ohranjanju negativnih stereotipov o našem ljudstvu," so v svoji izjavi zapisali pri plemenskem svetu plemena Onondaga. "Ameriško vojaško vodstvo bi moralo to vedeti."

Stari zahod ponovno oživljen
A ameriško vojaško vodstvo je že od samega začetka lova na bin Ladna, po 11. septembru 2001, naglo prevzelo narativo Divjega zahoda. Ali kot poroča BBC, poziv Georgea Busha, da mora biti bin Laden ujet "živ ali mrtev", je posnemalo posterje starih hollywoodskih vesternov, prostrano obmejno območje Pakistana je v glavah številnih komentatorjev postala reinkarnacija starega zahoda, afganistansko z jamami prepredeno pogorje pa bi zlahka lahko zamenjal za gorsko verigo Sierra Madre, kjer se je v 19. stoletju skrival Geronimo.
Leta 1829 rojeni Geronimo je med Apači in drugimi plemeni legenda zaradi svojega neustrašnega, srditega bojevanja, ko je skušal zaščititi pred ameriško in mehiško vojsko svojo zemljo, svoje ljudstvo in njihov način življenja. Veliko je zgodb o sposobnosti apaškega poveljnika, ki je lahko hodil, pa pri tem ni puščal sledi, kar mu je leta pomagalo pri izogibanju tisočerim vojakom, ki so mu bili na sledi.

Potem ko so družine Geronima in druge vojščake zajeli in poslali na Florido, se je Geronimo skupaj s 35 bojevniki leta 1886 blizu meje med Arizono in Novo Mehiko vdal. Poslali so ga v Fort Sill v Oklahomi, kjer je leta 1909 umrl za pljučnico. Najbolj znana fotografija Geronima je tista iz leta 1887, na kateri še vedno zre uporno v kamero, oklepajoč se svoje puške. Geronima so pokopali v Fort Sillu, a njegovi potomci so mnenja, da bi morali njegove posmrtne ostanke preseliti v njegove domače, novomehiške gore Gila. Dokler se to ne bo zgodilo, bo njegov duh še vedno taval.
Bin Ladna so ameriški specialci prijeli neoboroženega. "Geronimo EKIA", "Geronimo sovražnik ubit v akciji," so sporočili predsedniku Obami, potem ko so ga ustrelili v glavo in prsi. Poveljnika Al Kaide so po hitrem islamskem obredu - bojda, da bi spoštovali tradicijo - pokopali v morju. V mislih Al Kaide je njegov duh še vedno živ.