V Sredozemlju vsako leto umre več tisoč ljudi, ki iz nemirnih afriških in bližnjevzhodnih držav bežijo na staro celino v upanju na boljše življenje. Foto: EPA
V Sredozemlju vsako leto umre več tisoč ljudi, ki iz nemirnih afriških in bližnjevzhodnih držav bežijo na staro celino v upanju na boljše življenje. Foto: EPA
Migranti
Na ladji, ki je čez Sredozemsko morje potovala proti Evropi, naj bi bilo do 700 ljudi. Foto: Reuters
Zemljevid
Nesreča se je zgodila v libijskih vodah, približno 210 kilometrov južno od italijanskega otoka Lampedusa. Foto: google.maps
Nova tragedija v Sredozemlju

V nesreči, ki se je ponoči zgodila v libijskih vodah, približno 210 kilometrov južno od italijanskega otoka Lampedusa, je po podatkih italijanske obalne straže po vsej verjetnosti umrlo med 500 in 700 ljudi, ki so bili na krovu. V obsežni reševalni operaciji, kjer sodelujejo italijanske ladje, malteška mornarica in komercialne ladje, so za zdaj rešili le 28 ljudi, iz vode pa so potegnili 28 trupel.

"Zdaj je to iskalna in reševalna operacija, a se bojimo, da bo kmalu le še operacija iskanja trupel," je povedal tiskovni predstavnik italijanske obalne straže, brodolom ladje pa je potrdil tudi Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR). Tiskovna predstavnica UNHCR-ja Carlotta Sami je povedala, da se bojijo, da bo tokratna nesreča resnično velika katastrofa, bojazen, da je umrla večina potnikov na ladji, pa je izrazil tudi malteški premier Joseph Muscat.
Muscat je povedal, da reševalci skušajo najti preživele med trupli, plavajočimi na vodi. "To bi lahko bila največja tragedija, ki se je kadar koli zgodila v Sredozemlju. Umrli so otroci, ženske in moški," je poudaril premier.

Morje ima sicer le okoli 16 stopinj Celzija, številni migranti pa domnevno tudi niso znali plavati.

Vzrok za nesrečo uradno ni potrjen, je pa po navedbah UNHCR ladja z migranti v soboto okoli polnoči poslala klic na pomoč. Italijanska mornarica je k njej poslala portugalsko tovorno ladjo King Jacob, ki se je nahajala v bližini. Ko se je slednja bližala, so jo prestrašeni migranti
najverjetneje skušali opozoriti na svojo prisotnost, pri čemer so se nagnetli na eno stran plovila ter ga tako prevrnili.

"Prve informacije, ki jih imamo, smo dobili od preživelih prebežnikov, ki govorijo angleško. Povedali so, da je bilo na ladji 700 ljudi, in da se je potopila, ko so se prebežniki nagnetli na eno stran," je povedala Samijeva.

Če bodo številke o smrtnih žrtvah potrjene, se bo ta tragedija zapisala v zgodovino kot največja nesreča kake ladje z migranti v Sredozemlju doslej. Doslej je za najhujšo nesrečo veljala tista pri Malti septembra lani, ko je utonilo okoli 500 migrantov. Takrat so tihotapci z ljudmi namerno potopili ladjo, ko so skušali tiste na krovu prisiliti, da presedejo v manjše plovilo.

Vse več prebežnikov, ki upajo na boljše življenje v Evropi
Vprašanje nezakonitih priseljencev, ki v Evropo, predvsem v Italijo, prihajajo čez Sredozemsko morje, je vse bolj pereče. V zadnjih letih se je na nevarno pot čez morje podalo na stotisoče ljudi, ki so bežali pred nasiljem in revščino v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Samo lani jih je v Evropsko unijo vstopilo več kot 280.000, med njimi jih je 170.000 priplulo čez Sredozemsko morje.

Ker so se izboljšale vremenske razmere, se je število ljudi, ki skušajo priti do Evrope, povečalo. Samo v zadnjem tednu sta italijanska obalna straža in mornarica rešili okoli 12.000 ljudi, več sto pa jih je na poti najverjetneje utonilo. V začetku tega tedna je v podobni nesreči, prav tako ob obali Libije, umrlo 400 ljudi. Če se bodo najhuši strahovi potrdili, bo tokratna tragedija zapisana v zgodovino kot največja nesreča ladje s begunci v Sredozemlju doslej in bo število prebežnikov, ki so letos umrli na svoji poti do Evrope, dvignila na 1.500.

Največji problem predstavljajo ladje, ki jih uporabljajo kriminalne združbe tihotapcev, saj so pogosto premajhne in preveč nagnetene, nezadostna pa je tudi trenutna reševalna operacija, ki jo vodi Evropska unija.

Evropska operacija Triton je neprimerna
Kot rečeno, je kritik, da je odgovor Evropske unije na problematiko neustrezen, vse več. Italija je konec lanskega leta končala obsežno reševalno in iskalno operacijo Mare Nostrum, ki jo je nadomestila operacija Triton, ta pa ni dovolj učinkovita. Zato se je število smrti prebežnikov, ki so potovali čez Sredozemsko morje, v zadnjih mesecih močno povečalo. 27. maja naj bi Evropska komisija na zasedanju sprejela nov načrt za reševanje vprašanja nezakonitih prebežnikov.

Nova tragedija v Sredozemlju