Spominska tabla na srečanje izpred štirih let. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Spominska tabla na srečanje izpred štirih let. Foto: Twitter Boruta Pahorja

Slovenski predsednik in zdaj neodvisna saborska poslanka Kosorjeva sta se spomnila srečanja, ko sta bila oba na premierskem položaju. Takrat sta v dvorcu Trakošćan dosegla dogovor, ki je, kot se je pozneje pokazalo, omogočil nadaljevanje hrvaških pogajanj z Evropsko unijo in pripeljal do arbitražnega sporazuma o načinu reševanja meje med državama, predvsem na morju. Poudarila sta, da je bil takrat narejen pomemben korak pri reševanju spora o meji in za ponovno sprostitev hrvaških pristopnih pogajanj.

Vzpostavljeno osebno zaupanje
Ključnega pomena pa je bila vzpostavitev osebnega zaupanja med takratnima premierjema obeh držav, nato pa tudi med vladama in narodoma, sta poudarila Kosorjeva in Pahor.

Zaradi dogovora na Trakošćanu je Hrvaška danes članica Evropske unije, gospodarsko in turistično sodelovanje med državama je vse boljše, način reševanja odprtih vprašanj pa je postal primer in model za vsa preostala odprta vprašanja ne le med Zagrebom in Ljubljano, temveč tudi na območju, sta poudarila Pahor in Kosorjeva. Ravno zaradi tega so v občini Bednja, v kateri leži Trakošćan, tudi odkrili ploščo, ki bo spominjala na ta zgodovinski dogodek.

Srečanje je potekalo v sproščenem ozračju že od samega začetka, saj so slovenskega predsednika pričakali ob zvokih pesmi Dobrodošel prijatelj. Kosorjeva in Pahor pa sta celo zaplesala.