Pakistanski talibani imajo svoja zatočišča na goratem obmejnem območju med Pakistanom in Afganistanom. Foto: EPA
Pakistanski talibani imajo svoja zatočišča na goratem obmejnem območju med Pakistanom in Afganistanom. Foto: EPA
Pešavar
Talibani so na vojaško ofenzivo Islamabada odgovorili z bombnimi napadi, ki so sejali smrt med civilisti. Foto: MMC RTV SLO
Pakistan
Talibani so iz Afganistana pobegnili v sosednji Pakistan, od koder organizirajo napade, zato je Washington pritisnil na Islamabad, da naj okrepi svoje akcije proti talibanom in tako pomaga ameriškemu boju proti talibanom v Afganistanu. Foto: EPA

Med odbojkarsko tekmo v vasi Šah Hasan Kan je v skupino okoli 200 ljudi zapeljal samomorilski napadalec, ki naj bi imel v avtomobilu okoli 300 kilogramov eksploziva. Zaradi močne eksplozije se je zrušilo okoli 20 bližnjih hiš.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je v odzivu na napad poudarila, da bodo ZDA še naprej podpirale pakistanski narod v njegovem prizadevanju "za prihodnost brez strahu in zastraševanja".

Z napadi želijo sejati strah in kaos
Najbolj krvav napad po 28. oktobru lani, ko je v eksploziji avtomobila bombe na tržnici v Pešavarju umrlo 125 ljudi, se je zgodil v okrožju Banu, ki je v bližini pokrajine Južni Vaziristan, kjer je pakistanska vojska sprožila ofenzivo proti talibanom. Novoletni pokol kaže, da so se uporniki osredotočili na napade na območja, kjer se zbira veliko civilistov, da bi tako povzročili čim več žrtev in širili strah ter kaos.

Kdo so pakistanski talibani?
Večina pakistanskih talibanskih borcev so etnični Paštuni iz severozahodnih regij Pakistana ob meji z Afganistanom. Pakistanski talibani podpirajo svoje afganistanske kolege, po večini prav tako Paštune, ki so v velikem številu pobegnili v Pakistan po ameriški invaziji na Afganistan konec leta 2001. V Afganistan pošiljajo svoje borce, da tamkajšnjim talibanom pomagajo v boju z "zahodno okupacijo".

Nekatere frakcije pakistanskih talibanov nasprotujejo nasilju v Pakistanu in se želijo osredotočiti na boj v Pakistanu, večina pa jih meni, da je boj proti pakistanskim oblastem upravičen, ker Islamabad podpira kampanjo pod vodstvom ZDA proti Al Kaidi in afganistanskim talibanom.

Bajtula zamenjal Hakimula
Konec leta 2007 se je oblikovala ohlapna zveza Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) oziroma Talibansko gibanje Pakistana pod vodstvom Bajtula Mehsuda. Po njegovi smrti avgusta v letalskem napadu ameriškega brezpilotnega letala ga je zamenjal Hakimula Mehsud, ki naj bi bil še brutalnejši od predhodnika. Odgovoren naj bi bil za niz bombnih napadov, ki so sledili napadu vojske na Rdečo mošejo leta 2007, s katerim so pakistanske oblasti želele zatreti tamkajšnje bojevniško gibanje. Imenovan je bil tudi za glavnega osumljenca v atentatu na nekdanjo pakistansko premierko Benazir Buto.

Še ena vodilnih figur pakistanskih talibanov je Fazlulla, znan kot zunanji minister zaradi širjenja svojih radikalnih pogledov prek radijskih valov v dolini Svat.

Cilj: lastna različica islama
Talibani, večinoma veterani afganistanskih vojn, nove rekrute pridobivajo med revnimi, nezadovoljnimi z neučinkovitim sodnim sistemom in med nasprotniki ZDA. Njihov glavni cilj je vreči z oblasti pakistansko oblast in vpeljati svojo radikalno različico islama. Kdor jim pri tem nasprotuje, mu grozi javno bičanje in/ali obglavljenje.

Dolg boj
Sodeč po podobnih konfliktih v muslimanskih državah, npr. v Afganistanu, bi se boj oblasti s talibanskimi borci vlekel še dolga leta. Sredi oktobra je pakistanska vojska v Južnem Vaziristanu sprožila obsežno ofenzivo proti talibanom, ki so odgovorili z bombnimi napadi, v katerih je po vsem Pakistanu umrlo več sto ljudi. Analitiki pravijo, da lahko talibani preprosto zbežijo z enega območja na drugega čez gorati teren, do katerega vojska težko dostopa.

Krepitev vezi z Al Kaido
Pakistanski talibani naj bi se vedno bolj povezovali z Al Kaido. Bajtula Mehsud je ponudil zatočišče številnim tujim borcem, ki jim pomagajo pri napadih v Pakistanu in na pakistanske varnostne sile.