Papež Benedikt XVI. je v svoji tradicionalni poslanici blagoslovil vernike po vsem svetu. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI. je v svoji tradicionalni poslanici blagoslovil vernike po vsem svetu. Foto: Reuters
Trg svetega Petra v Vatikanu
Vatikanski Trg svetega Petra je preplavilo na tisoče vernikov, ki so prišli poslušat papeževo velikonočno poslanico. Foto: Reuters
Papež in Bartolomej
Vatikan ima s carigrajskim patriarhom Bartolomejem precej boljše odnose kot z ruskim patriarhom Aleksejem, ki Vatikanu očita prozelitizem. Foto: EPA
Papeževa velikonočna poslanica

Na Trgu svetega Petra v Vatikanu se je zbralo več kot sto tisoč ljudi, ki so prišli poslušat papeževo velikonočno poslanico, ki jo je prebral z balkona bazilike svetega Petra. Prek televizijskih zaslonov je papeževe besede poslušalo na milijone gledalcev v 67 državah po vsem svetu.

Irak in Afganistan toneta v nasilju
79-letni papež je izrazil svojo zaskrbljenost nad težavami, ki pestijo svet, predvsem na Bližnjem vzhodu in v Afriki. "Iz Iraka ne prihaja nič pozitivnega. Zaradi prelivanja krvi in vedno hujšega sektaškega nasilja civilisti zapuščajo državo," je dejal papež. Obsodil je tudi naraščajoče nasilje in nestabilnost v Afganistanu, ki se pripravlja na ofenzivo proti talibanom.

Vodja katoliške cerkve se je dotaknil tudi krize v Libanonu, ki je "za trenutek resno ogrozila bližnjevzhodni mirovni proces". Vendar papež ostaja optimist, saj je v dialogu med Izraelom in palestinskimi oblastmi opazil žarek upanja.

Razmere v Afriki so zaskrbljujoče
Papež je obsodil nasilje v Demokratični republiki Kongo in dejal, da "nasilje v Somaliji izmika upanje za mir in poglablja regionalno krizo". Omenil je tudi nasilje v Darfurju, kjer je "katastrofalna humanitarna situacija, katere razsežnosti se ne zavedamo". Benedikt XVI. je obsodil terorizem in uporabo vere kot opravičilo za nasilje, na koncu pa je izrekel velikonočni blagoslov v 62 svetovnih jezikih, tudi v slovenščini.

Na veliko noč, največji in najstarejši praznik krščanstva, se verniki spominjajo Kristusovega vstajenja od mrtvih, tretji dan po smrti. Praznovanje se je pričelo pred enim tednom, na cvetno nedeljo, nadaljevalo se je na veliki četrtek v spomin na zadnjo večerjo in veliki petek, ko so se kristjani spominjali Jezusovega trpljenja in križanja. Vrhunec praznovanja pa je bila tradicionalna papeževa poslanica.

Velika noč posvečena ženskam
V soboto zvečer je papež osebno krstil šest žensk in dve deklici, kar potrjuje, da je letošnja velika noč posvečena predvsem ženskam. Vloga in zasluga žensk ter nasilje nad njimi so bili v ospredju že med četrtkovo mašo zadnje večerje, posvečen pa jim je bil tudi petkov križev pot. V ponedeljek bo Cerkev obhajala še velikonočni ponedeljek, ko se bo spominjala, kako se je Jezus po vstajenju prvič pokazal dvema učencema.

Krepitev vere v Kitajcih
Letos je opazna tudi prisotnost Kitajcev v velikonočnih slovesnostih. Kot poroča dopisnik RTV-ja Sebastjan Šik, je v petek križ na deveti postaji nosilo kitajsko dekle, med verniki, ki jih je v soboto osebno krstil papež, pa je bila kar polovica Kitajcev. Tovrstna zastopanost ni naključje: v Vatikanu so zaskrbljeni zaradi razmer na Kitajskem, kjer obstajata dve Cerkvi.

Prva je uradna državna in je pod nadzorom tamkajšnjih komunističnih oblasti (te imenujejo celo škofe), druga Cerkev pa je nezakonita in deluje tajno; ta je podrejena papežu, njene duhovnike pa preganjajo.

Pravoslavna velika noč na isti dan
Letos veliko noč na isti dan praznujejo tudi pravoslavci. V Carigradu bo velikonočno poslanico izrekel patriarh Bartolomej I., vodja ruske pravoslavne cerkve patriarh Aleksej II. pa je kljub ohlajenemu odnosu med Cerkvama papežu poslal velikonočne pozdrave ter mu zaželel miru in zdravja.

Za krščanski svet je velika noč največji praznik, saj dokazuje zmago Kristusa nad smrtjo. Praznik kristjani svečano praznujejo od 4. stoletja, korenine prazničnih običajev pa segajo še v poganske čase, ko so ljudje praznovali prihod pomladi.

R. S./B. T.

Papeževa velikonočna poslanica