"Navzočnost Boga se danes imenuje tudi Rohinga," je ob srečanju z begunci iz Mjanmara dejal papež Frančišek. Foto: Reuters
Papež se je sestal z begunci v Bangladešu

Papež se je srečal s skupino 18 beguncev, ki so se udeležili medverske molitve, na kateri so bili voditelji tako muslimanske, hindujske, budistične kot drugih verskih manjšin.

Po koncu molitve je Frančišek prisluhnil zgodbam Rohingov, ki so na srečanje v glavnem bangladeškem mestu Daka pripotovali iz begunskega taborišča Balukali na jugu države.

Po srečanju je papež v javnem nagovoru tudi prvič od začetka svoje poti po Aziji izrekel besedo Rohinga. "Navzočnost Boga se danes imenuje tudi Rohinga," je dejal. Beguncem je obljubil pomoč. "Še naprej vam bomo pomagali, da bo priznana vaša pravica. Ne bomo zaprli svojih src, ne bomo gledali stran," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Kritike, ker imena ni omenil v Mjanmaru
Papež, ki je obisk v Aziji v nedeljo začel v Mjanmaru, od koder je pred vojsko v sosednji Bangladeš pobegnilo več kot 600.000 Rohingov, je bil deležen kritik, ker v tej državi ni nikoli izrecno omenil imena te pretežno muslimanske mjanmarske manjšine.

Frančišek je kot prvi papež obiskal večinsko budistični Mjanmar. Predstavniki mjanmarskih katolikov so ga prosili, naj med obiskom države ne izreče imena Rohinga, saj naj bi s tem tvegal dodatno nasilje, tudi zoper katolike. Mjanmar Rohinge obravnava kot nezakonite priseljence in zanje uporablja izraz Bengalci, s čimer namiguje, da izvirajo iz Bangladeša.

Papež se je sestal z begunci v Bangladešu