Veselje več tisoč glave množice ob prihodu papeža Frančiška v Srednjeafriško republiko. Foto: Reuters
Veselje več tisoč glave množice ob prihodu papeža Frančiška v Srednjeafriško republiko. Foto: Reuters
false
Papež je v Srednjeafriško republiko prišel iz Ugande, kjer katoličani predstavljajo približno 40 odstotkov prebivalstva. Afrika je celina z najhitreje rastočim številom katoličanov. Foto: Reuters
Frančišek na najnevarnejši poti

Ob srečanju z začasno predsednico države Catherine Samba-Panza in političnim vodstvom države v Banguiju je papež poudaril, da ljudi ne sme biti strah pripadnikov drugih etničnih skupin ali ver, pri čemer pa vlada nosi posebno odgovornost. "Enotnost je treba živeti in zgraditi na osnovi raznolikosti našega okolja, treba pa se je izogibati skušnjavi strahu pred drugimi, neznanim," je dejal.

Samba-Panzova je dejala, da je papežev obisk "blagoslov iz nebes", ob tem je izrazila upanje, da bi Frančišek lahko Srednjeafriški republiki pomagal premagati "demone delitev, sovraštva in samouničevanja".

Papež je sicer ob obisku države, ki jo prežemajo medverske in medetnične napetosti, na Twitterju zapisal, da prihaja v Srednjeafriško republiko "kot romar miru in apostol upanja".

Z upanjem prežet govor
V svojem prvem govoru v tej državi Frančišek ni neposredno omenjal konflikta, ki se je začel leta 2013 s spopadi med muslimanskimi uporniki in krščanskimi milicami, od takrat pa je bilo ubitih več tisoč ljudi, vsak peti prebivalec Srednjeafriške republike pa se je podal na beg. Obe strani v konfliktu sta zakrivili hude zločine.

Papež je izrazil upanje, da bodo razne nacionalne razprave v naslednjih tednih in večkrat preložene volitve, ki naj bi jih končno izvedli konec decembra, prinesle pozitiven obrat in odprle novo poglavje v zgodovini države.

Samba-Panzova je sicer papeža prosila za odpuščanje za sektaško nasilje, ki vlada v državi v zadnjih dveh letih. "Srednjeafričani so povzročili nepredstavljivo trpljenje drugim Srednjeafričanom. Zato morajo sinovi in hčere te države priznati svoje napake in prositi za odpuščanje," je dejala.

Papeža pozdravila velika množica
Papeža so sicer ob prihodu v Bangui sprejeli predstavniki muslimanske in katoliške skupnosti v državi. Del poti v prestolnici se je sveti oče kljub varnostnim zadržkom peljal v odprtem papamobilu, pri tem pa ga je pozdravila večtisočglava množica vernikov.

Popoldne je Frančišek obiskal begunsko taborišče, kjer živi okoli 7.000 notranje razseljenih prebivalcev, ki jih je z domov pregnalo medversko nasilje. "Brez strpnosti odpuščanje ni možno," je dejal več sto zbranim.

Frančišek naj bi danes še odprl "sveta vrata" v katedrali v Banguiju in tako simbolično - deset dni pred uradnim začetkom - začel sveto oziroma jubilejno leto v katoliški cerkvi, posvečeno usmiljenju. Papež ima na dnevnem redu danes še srečanje z evangeličanskimi skupnostmi. V ponedeljek ima predviden postanek z molitvijo v mošeji v zloglasni muslimanski soseski PK5 v Banguiju in mašo pred 20.000 ljudmi na tamkajšnjem stadionu. Varnost je na vseh postajah njegovega obiska okrepljena.

Rdeča nit papeževega obiska v treh afriških državah - poleg Srednjeafriške republike še Ugande in Kenije - so poziv k ohranjanju miru in strpnosti med kristjani in muslimani, boj proti revščini in socialni izključenosti ter pereča tema podnebnih sprememb in begunska kriza.

Frančišek na najnevarnejši poti