Foto: Urad predsednice
Foto: Urad predsednice

V ospredju obiska je evropska pot BiH-a, za katero si Slovenija močno prizadeva. Predsednica se bo zvečer udeležila tudi slavnostne akademije ob 40. obletnici zimskih olimpijskih iger Sarajevo 1984.

Na srečanju s člani predsedstva BiH-a Željkom Komšićem, Denisom Bećirovićem in Željkom Cvijanovićem je Pirc Musar poudarila pomembnost krepitve sodelovanja med državami regije Zahodnega Balkana in EU-ja, saj verjame, da je integracija v evropsko družino ključna za stabilnost in razvoj ne samo BiH-a, ampak celotne regije.

Ob tem pa je znova poudarila, da EU pri procesu integracije ne sme 'držati fige v žepu', na državah regije pa je, da potrebne reforme v postavljenih rokih tudi izvedejo.

"Slovenija se močno zavzema, da bi Bosna in Hercegovina na svoji poti v EU prišla do točke, ko bi lahko začela pogajanja. Naslednje poročilo Evropske komisije bo prispelo marca. Zelo pomembno je, da lahko komisija v tem poročilu državam članicam jasno pove, da se Bosna in Hercegovina ustrezno odziva na priporočila Evropske komisije. Slovenija ne bi vlagala vseh teh naporov, če ne bi bili prepričani, da Bosna in Hercegovina to zmore," je na novinarski konferenci poudarila Pirc Musar.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sogovorniki so v pogovoru sicer spregovorili tudi o gospodarskem sodelovanju med državama, nujnosti sprejetja ukrepov za varovanje okolja in prihodnost mladih ter problematiki bega možganov. To so tudi teme, o katerih so voditelji držav regije spregovorili na zadnjem srečanju procesa Brdo-Brioni.

V petek se bo Pirc Musar sešla s predsedujočo svetu ministrov BiH-a in s predsedujočima kolegijev predstavniškega doma in doma narodov parlamentarne skupščine BiH-a. Obiskala bo tudi pripadnice in pripadnike 48. kontingenta Slovenske vojske, ki delujejo v okviru vojaške misije EUFOR ALTHEA in Natovega poveljstva v Sarajevu, ter nagovorila zbrane na slovesnosti ob poimenovanju olimpijske proge na Bjelašnici po slovenskem smučarju Juretu Franku.

Nataša Pirc Musar na dvodnevnem obisku v Sarajevu