Severna Koreja ima na stotine raket kratkega dosega, ki lahko dosežejo južnokorejsko prestolnico Seul. Foto: EPA
Severna Koreja ima na stotine raket kratkega dosega, ki lahko dosežejo južnokorejsko prestolnico Seul. Foto: EPA

Šlo naj bi za rakete tipa KN-02 z dosegom 120 kilometrov, izstrelitve pa naj bi bile del rednih vojaških vaj.

Poskusno izstrelitev, prvo po juliju, so izvedli le nekaj dni za tem, ko je Pjongjang sporočil, da se je pripravljen vrniti k šeststranskim pogajanjem o svojem jedrskem programu. Pritisk na severnokorejski režim, da se vrne za pogajalsko mizo, se je stopnjeval, vse odkar je maja izvedel podzemni jedrski test in več poskusnih izstrelitev raket. Mednarodna skupnost se je takrat ostro odzvala, Varnostni svet Združenih narodov je sprejel še strožje sankcije.

Testna izstrelitev raket prihaja v času, ko naj bi po poročanju severnokorejskih medijev ZDA v južnokorejsko pristanišče Busan poslala svojo letalonosilko USS George Washington. Resolucija ZN-a Severni Koreji prepoveduje izstrelitev balističnih raket, testne izstrelitve raket kratkega dosega pa ji ne prepoveduje noben mednarodni dogovor.

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je zaradi zadnjih testov raket Severne Koreje "zbegano". "Čas ni najbolj primeren, saj si vsi prizadevamo za ponoven začetek šeststranskih pogajanj o korejski jedrski težavi," je ministrstvo zapisalo v izjavi za javnost. Odzvala se je tudi ameriška državna sekretarka. Mednarodna skupnost ne bo sprejela nadaljevanja izvajanja jedrskega programa Severne Koreje, je izjavila Hillary Clinton in zatrdila, da cilj ostaja korejski polotok brez jedrskega orožja.