Severna Koreja noče izdati, kdaj bo izstrelila svojo raketo. Foto: EPA
Severna Koreja noče izdati, kdaj bo izstrelila svojo raketo. Foto: EPA

Severnokorejska tiskovna agencija je poročala, da se država pripravlja na izstrelitev poskusnega komunikacijskega satelita, poznavalci pa menijo, da bi lahko šlo za že napovedano izstrelitev rakete dolgega dosega. Ta bi teoretično lahko ponesla jedrsko orožje do ameriških ciljev v regiji in celo do roba ameriškega ozemlja na Aljaski.

"Priprave za izstrelitev rakete Unha-2, ki bo ponesla komunikacijski satelit Kvangmjongsong-2 v orbito, tečejo," so v sporočilu za javnost zapisali pri nacionalnem vesoljskem odboru in dodali, da bo po uspešni izstrelitvi satelita Severna Koreja naredila velik korak naprej in postala močnejša država.

V Severni Koreji se pojavljajo govorice, da naj bi raketo izstrelili iz mesta Hvadae na severovzhodu države, kjer naj bi bila spravljena tudi najmočnejša severnokorejska raketa Taepodong-2, ki pa še nikoli ni uspešno poletela.

Južna Koreja opozarja na nevarnost
V ponedeljek je Južna Koreja opozorila, da je Severna Koreja razvila nove, zmogljivejše rakete srednjega dometa, ki lahko potujejo tudi do 3.000 kilometrov daleč in dosežejo celotno ozemlje Japonske ter ogrožajo ameriško vojaško bazo v Guamu. Opozorili so tudi, da bi Severna Koreja lahko do konca meseca preizkusila tudi svojo raketo največjega dosega (6.700 kilometrov), ki bi lahko dosegla tudi ozemlje ZDA.

B. T.